JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
29.4.2024 13.00

Hinku­ys­kä­ta­pauksia todettu Varsinais-Suomessa

Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lue tie­dot­taa Var­si­nais-Suo­men alu­eel­la, eri­tyi­ses­ti Tu­rus­sa ja sen lä­hi­kun­nis­sa li­sään­ty­neis­tä hin­ku­ys­kä­ta­pauk­sis­ta kou­lui­käi­sil­lä 10–14-vuo­ti­ail­la, hei­dän si­sa­ruk­sil­laan sekä nuo­ril­la ai­kui­sil­la. Osa ta­pauk­sis­ta on liit­ty­nyt lii­kun­ta­har­ras­te­jouk­ku­ei­siin.

Hin­ku­ys­kää ai­heut­taa Bor­de­tel­la per­tus­sis -bak­tee­ri. Tau­din­ku­vaan kuu­luu puus­kit­tai­nen ja pit­kit­ty­nyt ys­kä. Tau­ti on vaa­ral­li­nen al­le vuo­den ikäi­sil­le, joil­la in­fek­tio vai­keut­taa hen­git­tä­mis­tä, ja joil­la ei vie­lä ole riit­tä­vää ro­ko­tuk­sen an­ta­maa suo­jaa.

Hin­ku­ys­kä­ro­ko­te kuu­luu kan­sal­li­seen ro­ko­tu­soh­jel­maan ja se an­ne­taan neu­vo­las­sa kol­men kuu­kau­den, vii­den kuu­kau­den ja 12 kuu­kau­den iäs­sä ja sen jäl­keen te­hos­teet nel­jän vuo­den, 14–15 vuo­den ja 25 vuo­den iäs­sä.

Hin­ku­ys­kää tu­lee epäil­lä oi­rei­den pe­rus­teel­la ja jos li­säk­si on tie­dos­sa mah­dol­li­nen kon­tak­ti hin­ku­ys­kä­po­ti­laa­seen.

Hin­ku­ys­kää hoi­de­taan sen al­ku­vai­hees­sa an­ti­bi­oot­ti­kuu­ril­la. Li­sä­tar­tun­to­jen eh­käi­se­mi­sek­si kou­luun ja har­ras­tuk­siin voi pa­la­ta vas­ta 5 vuo­ro­kau­den ku­lut­tua an­ti­bi­oo­tin aloi­tuk­ses­ta.

Hin­ku­ys­kä voi­daan di­ag­no­soi­da ter­vey­sa­se­mal­la ja lää­kä­ri­a­se­mil­la ne­nä­nie­lus­ta otet­ta­val­la tik­ku­näyt­teel­lä. Tar­tun­ta­tau­tiyk­si­köt sel­vit­tä­vät ja oh­jeis­ta­vat hin­ku­ys­kä­ta­paus­ten lä­hi­pii­riin kuu­lu­vien tut­ki­muk­sia ja hoi­toa.

– Jos al­le 16-vuo­ti­as lap­si on al­tis­tu­nut hin­ku­ys­käl­le ja hä­nel­lä epäil­lään sen jäl­keen oi­rei­den pe­rus­teel­la hin­ku­ys­kää, per­he voi ky­syä toi­min­ta­oh­jei­ta esi­mer­kik­si ter­vey­sa­se­mien neu­von­ta­pu­he­li­mes­ta, las­ten in­fek­ti­o­lää­kä­ri Pau­la Täh­ti­nen sa­noo.

Jos al­tis­tu­mis­ta ei ole tie­dos­sa, ta­val­lis­ta fluns­saa ei kui­ten­kaan tar­vit­se heti epäil­lä hin­ku­ys­käk­si. Myös eri­lai­sia vi­ru­sin­fek­ti­oi­ta on edel­leen liik­keel­lä.

– Jos per­hees­sä on hin­ku­ys­kä­e­päi­ly ja li­säk­si al­le kuu­si kuu­kau­den ikäi­siä lap­sia tai al­le vuo­den ikäi­nen, joka ei saa­nut kah­ta hin­ku­ys­kä­ro­ko­te­an­nos­ta, di­ag­noo­siin tu­lee pyr­kiä no­pe­as­ti. Täl­lai­set ime­väi­si­käis­ten per­heet voi­vat ol­la yh­tey­des­sä Tyk­sin las­ten päi­vys­tyk­seen tut­ki­mus­ten jär­jes­tä­mi­sek­si, Täh­ti­nen jat­kaa. Jos per­hees­sä ei ole al­le vuo­den ikäi­siä lap­sia, tätä van­hem­pien las­ten koh­dal­la ei tar­vi­ta päi­vys­tyk­sel­li­siä tut­ki­muk­sia, jos lap­sen voin­ti on hyvä.

Ko­ro­na­vuo­si­na hin­ku­ys­kä­ta­pauk­sia oli poik­keuk­sel­li­sen vä­hän, ei­kä di­ag­no­soi­tu­jen ta­paus­ten ko­ko­nais­mää­rä tois­tai­sek­si ole ylit­tä­nyt en­nen ko­ro­na­vuo­sia val­lin­nut­ta il­maan­tu­vuut­ta. Hin­ku­ys­kä le­vi­ää hel­pos­ti kou­luis­sa nuor­ten ikä­luo­kas­sa, jol­le kou­lu­a­jan te­hos­tet­ta ei vie­lä ole eh­dit­ty an­taa.

Näköislehdet

Kysely