JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
19.11.2022 11.40

Energiaa voi säästää myös työmatkalla

Nou­se­vat ener­gi­an­hin­nat ja ener­gi­an saa­ta­vuus aset­ta­vat tu­le­va­na tal­ve­na haas­tei­ta yri­tyk­sil­le ja työ­pai­koil­le. Ener­gi­aa ku­luu työ­paik­ko­jen ohel­la myös työ­mat­koil­la, jot­ka ai­heut­ta­vat val­ta­vas­ti niin lä­hi­pääs­tö­jä kuin il­mas­ton läm­pe­ne­mis­tä kiih­dyt­tä­viä kas­vi­huo­ne­kaa­su­ja. Var­si­nais-Suo­mes­sa kai­kis­ta pääs­töis­tä 29 pro­sent­tia ai­heu­tuu tie­lii­ken­tees­tä, ja 25 pro­sent­tia kai­kis­ta mat­kois­ta on työ- tai kou­lu­mat­ko­ja.

Yh­teis­kun­nan, työn­te­ki­jän ja työ­nan­ta­jan kan­nal­ta pa­ras va­lin­ta työ­mat­kal­le on kä­ve­ly tai pyö­räi­ly. Suo­mes­sa va­paa-ajan lii­kun­ta on vai­vih­kaa syr­jäyt­tä­nyt työ­mat­ka­lii­kun­taa sa­mal­la kun liik­ku­mat­to­muu­des­ta on tul­lut kan­san­sai­raus, joka on osin myös sai­raus­pois­sa­o­lo­jen taus­tal­la. Työ­nan­ta­ja, voit tu­kea työn­te­ki­jöi­den hy­vin­voin­tia esi­mer­kik­si pol­ku­pyö­rä­e­dul­la, joka on mah­dol­lis­ta tar­jo­ta joko osa­na palk­kaa tai pal­kan­li­sä­nä. Pol­ku­pyö­rä­e­dun avul­la työn­te­ki­jä voi sääs­tää jopa 30 pro­sent­tia uu­den pol­ku­pyö­rän han­kin­ta­hin­nas­sa.

Kau­pun­ki­a­lu­ei­den tii­vis­ty­es­sä au­to­jen mää­rä li­sään­tyy ja ruuh­kat pa­he­ne­vat, ei­kä lii­ken­teen säh­köis­ty­mi­nen­kään rat­kai­se tätä on­gel­maa. Ruuh­kas­sa 50 hen­ki­lö­au­toa voi ai­heut­taa 200 met­rin jo­non. Sama mää­rä ih­mi­siä mah­tui­si yh­teen bus­siin. Työ­nan­ta­ja voi vai­kut­taa myös tä­män on­gel­man rat­kai­se­mi­seen; kan­nus­ta työn­te­ki­jöi­tä käyt­tä­mään jouk­ko­lii­ken­net­tä tar­jo­a­mal­la työ­suh­de­mat­ka­lip­pu. Jos työn­te­ki­jä­nä jou­dut käyt­tä­mään au­toa työ­mat­koil­la, jätä se ydin­kau­pun­ki­a­lu­een ul­ko­puo­lel­le lii­tyn­tä­py­sä­köin­tiin ja jat­ka lop­pu­mat­ka jouk­ko­lii­ken­teel­lä.

Liik­ku­mi­sen va­lin­nois­sa on usein kyse opi­tuis­ta ta­vois­ta. Jos koko elä­mä on ai­ka­tau­lu­tet­tu au­toi­lun eh­doil­la, au­tos­ta tu­lee vält­tä­mä­tön. Se saa­te­taan ko­kea tar­peel­li­sek­si esi­mer­kik­si las­ten har­ras­tus­mat­koil­la, ja sik­si se va­li­koi­tuu kul­ku­vä­li­neek­si myös työ­mat­kal­le. Ta­po­jen muu­tos vaa­tii en­sin ajat­te­lun muu­tos­ta – liik­ku­mi­seen liit­ty­vis­tä va­lin­nois­ta ja vaih­to­eh­dois­ta on­kin tär­ke­ää kes­kus­tel­la työ­paik­ko­jen ohel­la vaik­ka­pa ur­hei­lu­seu­rois­sa ja kou­luis­sa.

Työ­mat­kan pyö­räi­le­mäl­lä tai kä­ve­le­mäl­lä voit sääs­tä­mä­si fos­sii­lie­ner­gi­an ja ra­han li­säk­si kas­vat­taa omaa hy­vin­voin­ti­a­si ja työs­sä jak­sa­mis­ta­si. Sa­mal­la vai­ku­tat lä­hiym­pä­ris­tö­si viih­tyi­syy­teen ja tur­val­li­suu­teen.

Ol­li Haa­pa­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely