Ilmastokriisi, luontokato ja muu yhteiskunnan läpäisevä epävarmuus voi ajaa ajatukset synkille poluille. Isojenkin ongelmien ratkominen on kuitenkin mahdollista, ja jokaisella meistä on keinoja vaikuttaa. Suuret yhteiskunnalliset muutokset aina hyvinvointivaltiosta äänioikeuteen on saatu aikaan kansalaisten yhteistoiminnan avulla. Voipa yhteiskunnallinen toiminta vaikuttaa myönteisesti jopa henkilökohtaiseen hyvinvointiin.
Suuriin muutoksiin tarvitaan kuitenkin suuri joukko. Vaikka huoli ilmastosta on kasvanut, toistaiseksi vain noin kolmasosa suomalaisista on huolissaan ilmastokriisistä ja vain puolet EU:n kansalaisista pitää sitä yhtenä vakavimmista maailmaa uhkaavista ongelmista.
Ensimmäinen ja ehkä jopa vaikuttavin työkalu on keskusteleminen ystävien, tuttavien ja perheenjäsenten kanssa. Uskalla kertoa mielipiteesi, mutta ole ymmärtäväinen ja kuuntele toisia avoimin mielin. Sosiaalisessa mediassa asioita voi tuoda esille tehokkaasti useammalle ihmiselle kerrallaan. Joskus voi tuntua siltä, että omilla puheilla ei ole vaikutusta, mutta esimerkin voima on kertautuessaan suuri.
Vaikuttamisen keinoja on paljon. Voit laatia mielipidekirjoituksia paikallislehtiin, ottaa yhteyttä valtaapitäviin ja erilaisiin organisaatioihin, äänestää vaaleissa ympäristöstä välittäviä ehdokkaita ja kommentoida alueesi kaavaehdotuksia ja -päätöksiä. Näkyvyyttä ympäristöasioille voi luoda myös taiteen, kulttuurin ja viestinnän keinoin. Ympäristöjärjestöjä ja -liikkeitä on valtava määrä, joten voit valita niistä juuri sen, jonka agenda ja toimintatapa on sinulle sopivin. Voit osallistua tapahtumiin, tempauksiin ja mielenosoituksiin tai järjestää niitä itse. Tutustu muihin samanhenkisiin ja houkuttele ystäväsi mukaan toimintaan.
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tärkeää, mutta parhaimmillaan myös antoisaa ja jopa hauskaa. Yhdessä tekeminen ja voimaantuminen sekä uusiin ihmisiin tutustuminen ovat asioita, joita on hyvä vaalia ihan itseisarvoisestikin.
Omar Badawieh Valoniasta