JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
3.9.2022 10.50

Ekovinkki: yhteis­kun­nal­linen vaikuttaminen

Il­mas­tok­rii­si, luon­to­ka­to ja muu yh­teis­kun­nan lä­päi­se­vä epä­var­muus voi ajaa aja­tuk­set syn­kil­le po­luil­le. Iso­jen­kin on­gel­mien rat­ko­mi­nen on kui­ten­kin mah­dol­lis­ta, ja jo­kai­sel­la meis­tä on kei­no­ja vai­kut­taa. Suu­ret yh­teis­kun­nal­li­set muu­tok­set ai­na hy­vin­voin­ti­val­ti­os­ta ää­ni­oi­keu­teen on saa­tu ai­kaan kan­sa­lais­ten yh­teis­toi­min­nan avul­la. Voi­pa yh­teis­kun­nal­li­nen toi­min­ta vai­kut­taa myön­tei­ses­ti jopa hen­ki­lö­koh­tai­seen hy­vin­voin­tiin.

Suu­riin muu­tok­siin tar­vi­taan kui­ten­kin suu­ri jouk­ko. Vaik­ka huo­li il­mas­tos­ta on kas­va­nut, tois­tai­sek­si vain noin kol­ma­so­sa suo­ma­lai­sis­ta on huo­lis­saan il­mas­tok­rii­sis­tä ja vain puo­let EU:n kan­sa­lai­sis­ta pi­tää sitä yh­te­nä va­ka­vim­mis­ta maa­il­maa uh­kaa­vis­ta on­gel­mis­ta.

En­sim­mäi­nen ja eh­kä jopa vai­kut­ta­vin työ­ka­lu on kes­kus­te­le­mi­nen ys­tä­vien, tut­ta­vien ja per­heen­jä­sen­ten kans­sa. Us­kal­la ker­toa mie­li­pi­tee­si, mut­ta ole ym­mär­tä­väi­nen ja kuun­te­le toi­sia avoi­min mie­lin. So­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa asi­oi­ta voi tuo­da esil­le te­hok­kaas­ti use­am­mal­le ih­mi­sel­le ker­ral­laan. Jos­kus voi tun­tua sil­tä, et­tä omil­la pu­heil­la ei ole vai­ku­tus­ta, mut­ta esi­mer­kin voi­ma on ker­tau­tu­es­saan suu­ri.

Vai­kut­ta­mi­sen kei­no­ja on pal­jon. Voit laa­tia mie­li­pi­de­kir­joi­tuk­sia pai­kal­lis­leh­tiin, ot­taa yh­teyt­tä val­taa­pi­tä­viin ja eri­lai­siin or­ga­ni­saa­ti­oi­hin, ää­nes­tää vaa­leis­sa ym­pä­ris­tös­tä vä­lit­tä­viä eh­dok­kai­ta ja kom­men­toi­da alu­ee­si kaa­va­eh­do­tuk­sia ja -pää­tök­siä. Nä­ky­vyyt­tä ym­pä­ris­tö­a­si­oil­le voi luo­da myös tai­teen, kult­tuu­rin ja vies­tin­nän kei­noin. Ym­pä­ris­tö­jär­jes­tö­jä ja -liik­kei­tä on val­ta­va mää­rä, jo­ten voit va­li­ta niis­tä juu­ri sen, jon­ka agen­da ja toi­min­ta­ta­pa on si­nul­le so­pi­vin. Voit osal­lis­tua ta­pah­tu­miin, tem­pauk­siin ja mie­le­no­soi­tuk­siin tai jär­jes­tää nii­tä it­se. Tu­tus­tu mui­hin sa­man­hen­ki­siin ja hou­kut­te­le ys­tä­vä­si mu­kaan toi­min­taan.

Yh­teis­kun­nal­li­nen vai­kut­ta­mi­nen on tär­ke­ää, mut­ta par­haim­mil­laan myös an­toi­saa ja jopa haus­kaa. Yh­des­sä te­ke­mi­nen ja voi­maan­tu­mi­nen sekä uu­siin ih­mi­siin tu­tus­tu­mi­nen ovat asi­oi­ta, joi­ta on hyvä vaa­lia ihan it­sei­sar­voi­ses­ti­kin.

Omar Ba­da­wieh Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely