Maatalousalueiden vesitalouden parantamiseen tarkoitetut valtion peruskuivatuksen avustukset on vuodesta 2023 alkaen sisällytetty maatalouden investointitukiin. Uutena tukimuotona aloitti tuolloin yhteinen ojitusinvestointi, jossa huomioidaan entistä paremmin ympäristö-, ilmasto- ja vesiensuojelunäkökohdat. Tämä tarkoittaa, että perinteistä ojien perkausta ei enää tueta, vaan vesitalouden parannuksissa kannustetaan hyödyntämään niin sanotun luonnonmukaisen peruskuivatuksen periaatteita, kuten esimerkiksi uomien mutkittelun palauttamista ja tulvatasanteiden rakentamista.
Aihe koskettaa monia, sillä pelkästään Varsinais-Suomessa on lähes 5000 ojitusyhteisöä, joista suurin osa on muodostettu 1940–70-luvuilla valtion tukemien kuivatushankkeiden kautta. Sukupolvet ovat vaihtuneet, mutta aiemmin tehtyjen peltojen ojitustöiden yhteydessä perustetut ojitusyhteisöt velvoittavat edelleen monia hyötyalueiden kiinteistöjä ylläpitämään ja kunnostamaan hallinnoimiaan ojia. Maanomistajien ja suunnittelijoiden tueksi ojitusyhteisöjen hyötyalueet on digitoitu karttapalveluun, josta voi hakea tietoja aikaisemmista hankkeista. Ojien kunnossapito saattaa vaatia myös ojitusilmoituksen tekemisen alueelliseen Ely-keskukseen. Tarvittaessa muuttunut suunnitelma voidaan vahvistaa uudessa ojitustoimituskäsittelyssä, jota haetaan Ely-keskuksesta.
Ojitusyhteisöillä on merkittävä rooli koko valuma-alueen vesiensuojelun edistämisessä, sillä se voi koostua alueen maanomistajista myös laajemmin, kuin vain kunnostettavalla kuivatusalueella. Peruskuivatushankkeiden yhteydessä tulisi tarkastella valuma-aluetta laajemmin, ja mahdollisesti harkita kosteikkojen rakentamista tai soiden ennallistamista. Valuma-aluekunnostuksiin on myös saatavilla erilaisia avustuksia.
Viljelijöiden on hyvä tietää, että uusien maatalouden tukiehtojen myötä tulvatasanteet voidaan tietyin ehdoin sisällyttää pellon tukikelpoiseen pinta-alaan. Uudet tukijärjestelmät ja lainsäädäntö, kuten metsätalouden Metka-laki, tukevat luonnonmukaisempaa valuma-alueiden vesitaloutta, mikä on erityisen tärkeää ilmastonmuutoksen aiheuttamien kuivuus- ja tulvariskien lisääntyessä. Kuivuudesta aiheutuvia sadonmenetyksiä ja metsätuhoja on jo esiintynyt Lounais-Suomessa. Ojitusyhteisöt voivat hyötyä myös ojitusisännöitsijästä, joka auttaa hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa.
Kun oja-asiat mietityttää, on hyvä hetki koota valuma-alueen maanomistajat yhteen pohtimaan asiaa ja pyytää neuvoja paikallisesta Ely-keskuksesta. Varsinais-Suomessa toimii myös useita eri vesiensuojeluhankkeita, joiden kautta voi pyytää asiantuntijan kertomaan ojitusinvestoinneista ja valuma-aluekunnostuksista.
Katariina Yli-Heikkilä Valoniasta