JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
16.10.2022 12.35

Ekovinkki: Vinkit energi­an­säästöön Astetta alemmas -kampanjasta

Suo­ma­lai­set ovat he­rän­neet ener­gi­an­sääs­töön säh­kö­so­pi­mus­kes­kus­te­lun ja Ve­nä­jän so­ta­toi­mien ai­heut­ta­man ener­gi­ak­rii­sin myö­tä. Ener­gi­an saa­ta­vuu­den ja hin­to­jen ko­ho­a­mi­sen on­gel­miin ei ole nä­ky­vis­sä no­pei­ta rat­kai­su­ja, jo­ten ku­lut­ta­jien, kun­tien, yri­tys­ten ja mui­den toi­mi­joi­den on syy­tä va­rau­tua ja so­peut­taa omaa ku­lu­tus­taan ny­kyis­tä pie­nem­mäk­si. Toi­miin on jo ryh­dyt­ty: kan­ta­verk­ko­yh­tiö Fing­rid jul­kai­si hil­jat­tain tie­don, jon­ka mu­kaan säh­kön­ku­lu­tus on pu­don­nut lä­hes kym­me­nen pro­sent­tia syys­kuus­sa vuo­den ta­kai­seen ver­rat­tu­na. Se, jat­kuu­ko ku­lu­tuk­sen vä­he­ne­mi­nen al­ka­neen läm­mi­tys­kau­den ai­ka­na, jää näh­tä­väk­si.

10. lo­ka­kuu­ta käyn­nis­tyi val­ta­kun­nal­li­nen As­tet­ta alem­mas -kam­pan­ja, joka tar­jo­aa konk­reet­ti­sia vink­ke­jä ener­gi­an­sääs­töön ja säh­kön ku­lu­tus­huip­pu­jen leik­kaa­mi­seen ko­to­na, töis­sä ja lii­ken­tees­sä. Ly­hy­en ai­ka­vä­lin ta­voit­tee­na on saa­da lä­hes kaik­ki suo­ma­lai­set (yli 95 %) sääs­tä­mään ener­gi­aa sekä lei­ka­ta säh­kön ku­lu­tus­ta huip­pu­ku­lu­tus­tun­neil­ta vii­si pro­sent­tia. Pit­kän ai­ka­vä­lin ta­voit­tei­ta ovat py­sy­väs­ti al­hai­sem­pi ener­gi­an­ku­lu­tus ja säh­kön te­ho­huip­pu­jen ma­dal­ta­mi­nen.

Vaik­ka ku­lu­tus on jo alen­tu­nut, mei­dän on myös va­rau­dut­ta­va sii­hen, et­tä säh­kös­tä voi ol­la ajoit­tain pu­laa. Pa­him­mil­laan säh­kö­pu­la voi joh­taa ja­ke­lun kes­key­tyk­siin. Jo­kai­nen voi pie­nen­tää säh­kö­kat­ko­jen ris­kiä kiin­nit­tä­mäl­lä huo­mi­o­ta omiin säh­kön­käyt­tö­ta­poi­hin­sa ja -ajan­koh­taan­sa. Väl­tä pal­jon säh­köä ku­lut­ta­vien lait­tei­den käyt­tä­mis­tä huip­pu­ku­lu­tuk­sen ai­ka­na ar­ki­päi­vi­sin klo 8–10 ja klo 16–17. Vie­tä suih­kus­sa vä­hem­män ai­kaa, läm­mi­tä säh­kö­sau­naa har­vem­min ja sul­je tur­hat säh­kö­lait­teet ko­ko­naan. Si­sä­läm­pö­ti­lan las­ke­mi­nen yh­del­lä as­teel­la pie­nen­tää ener­gi­an­ku­lu­tus­ta jo vii­si pro­sent­tia. Nap­paa it­sel­le­si par­hai­ten so­pi­vat vin­kit kam­pan­jan net­ti­si­vuil­ta as­tet­taa­lem­mas.fi. Ener­gi­a­vi­ras­ton ra­hoit­ta­ma alu­eel­li­nen ener­gi­a­neu­von­ta mark­ki­noi ja jal­kaut­taa kam­pan­jaa maa­kun­nis­sa. Var­si­nais-Suo­mes­sa toi­mi­ja­na on Va­lo­nia.

Kam­pan­ja nä­kyy ja kuu­luu lä­hi­kuu­kau­si­na muun mu­as­sa Ylen tie­tois­kuis­sa, pai­kal­lis­ra­di­o­ka­na­vil­la, sa­no­ma- ja ai­ka­kaus­leh­dis­sä, so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa ja useis­sa muis­sa ka­na­vis­sa. Ener­gi­an­ku­lu­tus­ta vä­hen­ne­tään koko yh­teis­kun­nas­sa: ko­deis­sa ja ta­lo­yh­ti­öis­sä, yri­tyk­sis­sä, kun­nis­sa, jär­jes­töis­sä ja op­pi­lai­tok­sis­sa. Maa­nan­tai­na 10.10. ener­gi­a­te­kon­sa oli il­moit­ta­nut jo 552 työ­yh­tei­söä ja yri­tys­tä. Olet­ko sinä mu­ka­na?

Lii­sa Har­ju­la Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely