Tänä syksynä on opeteltu säästämään sähköä, ja Fingridin mukaan siinä on syys–marraskuun aikana onnistuttu viime vuoden vastaavan ajan kulutukseen verrattuna. Vaikka olemme olleet hyviä oppilaita sähkönsäästökampanjassa, myös jouluna on syytä kiinnittää huomiota kodin suuriin sähkösyöppöihin eli lämmitykseen, sähkökiukaaseen, mukavuuslattialämmitykseen sekä kuuman veden käyttöön.
Kun joulun viettoon kokoontuu isompi joukko, kannattaa jo etukäteen kääntää pattereiden termostaatteja astetta alemmas, sillä sisälämpötila nousee, kun samassa tilassa on paljon ihmisiä. Jos koti jää tyhjilleen yön yli tai pidemmäksi aikaa, säädä lämmitys valmiustilaan hieman viileämmäksi. Astetta alemmas merkitsee 5 prosenttia pienempää energiankulutusta. Liikkuessasi omalla autolla joulun aikaan esilämmitä moottori, mutta vältä sisätilalämmittimen käyttöä. Sulje kaikki ne viihdelaitteet, joita ei käytetä.
Entä jos jouluna jättäisit ylenpalttisen kokkailun väliin ja ostaisit valmistuotteita, tai ainakin valmiita juuressoseita laatikoiden valmistukseen? Jaa ruuanvalmistuksen vastuuta ja kokkaa yhdessä; silloin joka kodissa ei lämmitetä uuneja erikseen saman aterian ruokia tehden. Hyödynnä ruoanlaitossa ja lämmityksessä mikroaaltouunia. Se ei vaadi esilämmitystä, ja on yksi keittiön energiatehokkaimmista laitteista. Huomaa, että vedenkeitin on tehokkaampi kuin liesi, ja air fryer tehokkaampi kuin uuni. Jos mahdollista, hyödynnä ulkotiloja ruuan jäähdyttämisessä ennen niiden jääkaappiin laittamista.
Joulusaunasta ei tarvitse luopua tänäkään vuonna. Saunotaan rauhassa, mutta muistetaan astetta lempeämmät löylyt. Suurinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään, joten ensimmäinen joukko aloittakoon saunomisen heti, kun löylyä irtoaa. Viimeinen saunoja puolestaan voi sammuttaa kiukaan jo vähän ennen poistumistaan.
Niin, ja ne joululahjat, olisiko niitäkin tänä vuonna astetta vähemmän?
Liisa Harjula Valoniasta