JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
16.4.2023 8.35

Ekovinkki: Terveyshyötyjä monimuo­toi­sesta lähiluonnosta

Tut­ki­mus­näyt­tö luon­non ter­veys­vai­ku­tuk­sis­ta on voi­mis­tu­nut vii­me vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na mer­kit­tä­väs­ti. Oles­ke­lu luon­nos­sa muun mu­as­sa vai­kut­taa mie­li­a­laan po­si­tii­vi­ses­ti, vä­hen­tää stres­siä sekä li­sää tark­kaa­vai­suut­ta ja kes­kit­ty­mis­ky­kyä. Luon­to­ym­pä­ris­tö myös ak­ti­voi liik­ku­maan ja ke­hit­tää ke­hoa mo­ni­puo­li­ses­ti. Luon­non ei tar­vit­se ol­la kos­ke­ma­ton­ta met­sää, vaan myös kau­pun­ki­puis­tot ja vi­he­ra­lu­eet toi­mi­vat yh­tä hy­vin.

Ko­ke­muk­set luon­nos­ta ovat tär­kei­tä eri­tyi­ses­ti lap­sil­le. Luon­to­kon­tak­tit omas­sa asui­nym­pä­ris­tös­sä ja ar­jes­sa vä­hen­tä­vät sai­ras­tu­mis­ta muun mu­as­sa al­ler­gi­oi­hin. Sään­nöl­li­sen luon­to­al­tis­tu­mi­sen on ha­vait­tu ole­van yh­tey­des­sä myös ast­ma- ja ve­ren­pai­ne­lääk­kei­den vä­häi­sem­pään käyt­töön. Kos­ke­tus luon­toon mo­ni­puo­lis­taa ih­mis­ten mik­ro­bis­toa ja li­sää si­ten ter­veyt­tä.

Jo­kai­nen voi ede­saut­taa oman lä­hiym­pä­ris­tön­sä luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta ja ter­veel­lis­tä asui­nym­pä­ris­töä. Luon­to­poh­jai­set rat­kai­sut vi­he­ra­lu­eil­la ovat help­po­ja kei­no­ja li­sä­tä mo­ni­muo­toi­suut­ta omal­la­kin ton­til­la. Voi­sit­ko vaik­ka­pa an­taa nur­mi­kon nii­tyt­tyä tai jät­tää la­ho­puun pai­kal­leen? Tär­ke­ää on myös osal­lis­tua ja vai­kut­taa pää­tök­sen­te­koon.

Tie­dät­kö, mi­ten omas­sa kun­nas­sa­si hoi­de­taan met­siä ja vi­he­ra­lu­ei­ta, tai mil­lä muul­la ta­voin edis­te­tään luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta? Ota sel­vää ja vai­ku­ta. Mo­nil­la kun­nil­la on net­ti­si­vuil­laan avoin pa­lau­te­jär­jes­tel­mä, jon­ka kaut­ta voi eh­dot­taa toi­men­pi­tei­tä.

Mo­nin pai­koin ym­pä­ris­tö­työ­hön voi osal­lis­tua myös konk­reet­ti­ses­ti eri­lai­sis­sa ym­pä­ris­tö­hoi­to­tal­kois­sa, joi­ta jär­jes­tä­vät muun mu­as­sa yh­dis­tyk­set. Osal­lis­tu ke­säl­lä esi­mer­kik­si ve­sis­tö­kun­nos­tuk­siin tai vie­ras­la­jien tor­jun­taan – sa­mal­la saat an­nok­sen ter­veel­lis­tä luon­toa.

Jan­ne To­lo­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely