JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
25.9.2021 8.40

Ekovinkki: Suosikkineule päälle ja malttia lämmitykseen

Syy­sil­mo­jen vii­le­tes­sä asun­non läm­mi­tys on jäl­leen ajan­koh­tai­nen asia. Pat­te­rin ter­mos­taat­te­ja sää­tä­es­sä on hyvä py­säh­tyä het­kek­si miet­ti­mään, mitä kaik­kia hyö­ty­jä oi­kein sää­de­tys­tä huo­ne­läm­pö­ti­las­ta on­kaan niin il­mas­tol­le, kuk­ka­rol­le kuin ter­vey­del­le.

Kyl­män il­mas­ton ta­kia ra­ken­nus­ten läm­mi­tys vie Suo­mes­sa noin nel­jä­so­san kai­kes­ta käyt­tä­mäs­täm­me ener­gi­as­ta. Yk­sin­ker­tai­sin tapa sääs­tää ko­din läm­mi­tyk­seen ku­lu­vaa ener­gi­aa ja vä­hen­tää läm­mi­tyk­sen il­mas­to­pääs­tö­jä on las­kea si­sä­läm­pö­ti­laa. Vält­tä­mäl­lä tur­han kor­ke­aa si­sä­läm­pö­ti­laa sääs­tät myös ra­haa: yh­den as­teen las­ku huo­ne­läm­pö­ti­las­sa voi vä­hen­tää läm­mi­tyk­sen kus­tan­nuk­sia noin 5 pro­sent­tia.

Suu­rin osa ih­mi­sis­tä on tut­ki­tus­ti tyy­ty­väi­siä, kun oles­ke­lu­ti­lo­jen läm­pö­ti­la on ve­dot­to­mas­sa ti­las­sa noin 21 as­tet­ta. Sitä pi­de­tään myös ter­veel­li­se­nä ja ener­gi­a­ta­lou­del­li­se­na huo­ne­läm­pö­ti­la­na. Ih­mi­nen nuk­kuu luon­tai­ses­ti si­ke­äm­min vii­le­äs­sä, jo­ten ma­kuu­huo­neen läm­pö­ti­la voi hy­vin ol­la tä­män al­le­kin. Huo­neen läm­pö­ti­la mi­ta­taan kes­kel­tä huo­net­ta noin met­rin kor­keu­del­ta lat­ti­as­ta. So­pi­val­la huo­ne­läm­pö­ti­lal­la on mo­nen­lai­sia ter­veys­hyö­ty­jä. Hen­gi­tys­lii­ton mu­kaan oi­kea huo­ne­läm­pö­ti­la voi muun mu­as­sa vä­hen­tää hen­gi­tys­tie­oi­rei­lua ja pa­ran­taa vi­reys­ti­laa.

Ih­mi­sel­lä kes­tää jon­kin ai­kaa tot­tua läm­pö­ti­lan muu­tok­siin, jo­ten to­tut­te­le uu­teen si­sä­läm­pö­ti­laan rau­has­sa. Nyt on siis hyvä syy ot­taa vil­la­su­kat ja suo­sik­ki­neu­leet kaa­pis­ta. Sa­no­taan, et­tä 0,5–1 as­teen suu­rui­seen huo­neen läm­pö­ti­lan pu­do­tuk­seen tot­tuu yleen­sä noin vii­kos­sa. Jos si­säl­lä tun­tuu ve­toi­sel­ta, kan­nat­taa syy tut­kia en­nen läm­mi­tyk­sen li­sää­mis­tä. Ve­toi­suus voi joh­tua puut­teel­li­ses­ta ik­ku­noi­den ja ovien tii­vis­tyk­ses­tä, vää­rin sää­de­tys­tä il­man­vaih­dos­ta tai ra­ken­teel­li­ses­ta vi­as­ta.

Sal­la Mur­mann Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely