JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
4.3.2022 18.00

Ekovinkki: Suomalainen kala on ilmas­to­ys­tä­väl­linen valinta

Luon­non­va­ra­kes­kus jul­kai­si hil­jat­tain ver­tai­lun ka­la­tuot­tei­den il­mas­to­vai­ku­tuk­sis­ta, joka si­säl­tää mie­len­kiin­tois­ta tie­toa ku­lut­ta­jien mah­dol­li­suuk­sis­ta vai­kut­taa oman ku­lu­tuk­sen il­mas­to­vai­ku­tuk­siin.

Ko­ti­ta­louk­sien hii­li­ja­lan­jäl­jes­tä noin 19 pro­sent­tia ai­heu­tuu elin­tar­vik­keis­ta. Län­si­mai­sis­sa ruo­ka­va­li­ois­sa eläin­pe­räis­ten tuot­tei­den osuut­ta tu­li­si vä­hen­tää ter­veys- ja il­mas­to­syis­tä ja kas­vi­pe­räis­ten tuot­tei­den osuut­ta li­sä­tä. Ka­lan ja mui­den me­re­ne­lä­vien ku­lu­tuk­sen kat­so­taan ole­van glo­baa­lis­ti kes­ki­mää­rin suo­si­tel­lul­la ta­sol­la. Suo­mes­sa ko­ti­mai­sen ka­lan ku­lu­tus­ta on edel­leen va­raa li­sä­tä.

Suo­ma­lai­set ku­lut­ta­vat vuo­tui­ses­ti ko­ti­mais­ta ka­laa noin nel­jä ki­loa ja tuon­ti­ka­laa kym­me­nen ki­loa. Tuon­ti­ka­la ja kas­va­tet­tu kala ovat kor­van­neet suo­ma­lais­ta luon­non­ka­laa. Esi­mer­kik­si ton­ni­ka­laa ku­lu­te­taan hie­man enem­män kuin Suo­mes­sa kas­va­tet­tua kir­jo­loh­ta.

Kas­va­te­tun ka­lan il­mas­to­vai­ku­tus muo­dos­tuu pää­o­sin ka­lal­le ruo­kit­ta­van re­hun raa­ka-ai­neis­ta ja kas­va­tuk­ses­ta. Suo­mes­sa kas­va­te­tun kir­jo­lo­hen il­mas­to­vai­ku­tus on pie­nem­pi kuin Suo­meen kul­je­te­tul­la nor­ja­lai­sel­la kas­va­te­tul­la lo­hel­la. Yleis­ty­väl­lä kier­to­ve­si­kas­va­tuk­sel­la hii­li­ja­lan­jäl­ki on tun­tu­vas­ti kor­ke­am­pi kuin ta­va­no­mai­sel­la verk­ko­kas­si­kas­va­tuk­sel­la.

Ka­las­te­tun luon­non­ka­lan il­mas­to­vai­ku­tus muo­dos­tuu eri­tyi­ses­ti ka­las­tuk­ses­sa käy­tet­tä­vis­tä polt­to­ai­neis­ta ja pak­kauk­sis­ta. Suo­ma­lai­nen luon­non­ka­la on il­mas­to­vai­ku­tuk­sil­taan suo­si­tel­ta­vin vaih­to­eh­to, sil­lä luon­nos­ta pyy­de­tyt muik­ku, si­lak­ka, kuha ja ah­ven ovat kas­va­tet­tua ka­laa il­mas­to­myön­tei­sem­piä. Ero kas­va­te­tun ka­lan ja luon­non­ka­lan vä­lil­lä joh­tuu pää­a­si­as­sa ka­lan­kas­va­tuk­seen si­säl­ty­väs­tä re­hun tuo­tan­to­ket­jus­ta. Luon­non­ka­lois­ta ylei­ses­ti saa­ta­vil­la ole­vat si­lak­ka ja muik­ku ovat il­mas­tol­le myön­tei­sim­mät vaih­to­eh­dot.

Luon­nos­ta pyy­de­tyl­lä ka­lal­la ja kas­va­te­tul­la ka­lal­la on etu­mat­kaa usei­siin mui­hin eläinp­ro­tei­i­nin läh­tei­siin näh­den. Suu­rim­mat il­mas­to­hyö­dyt eläinp­ro­tei­i­nien läh­tei­den osal­ta voi saa­vut­taa vaih­ta­mal­la nau­dan­li­han suo­ma­lai­seen ka­laan. Pyy­de­tyl­lä si­la­kal­la on noin kym­men­ker­tai­ses­ti pie­nem­pi il­mas­to­vai­ku­tus nau­dan­li­haan ver­rat­tu­na.

Jus­si Aal­to­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely