JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
30.4.2023 10.35

Ekovinkki: Ruoka­os­tok­silla huomio pakkaukseen ja sisältöön

Val­ta­o­sa ruo­an il­mas­to­pääs­töis­tä syn­tyy al­ku­tuo­tan­nos­sa eli eläin­ten ja kas­vien kas­va­tuk­ses­sa. Maa­ta­lou­den eri vai­heis­sa va­pau­tuu il­mas­ton läm­pe­ne­mis­tä edis­tä­vää hii­li­di­ok­si­dia, me­taa­nia ja di­typ­pi­ok­si­dia, eni­ten maa­pe­räs­tä ja ko­tie­läin­ten ruu­an­su­la­tuk­ses­ta. Kiin­ni­tä siis ruo­ka­os­tok­sil­la eri­tyis­tä huo­mi­o­ta elin­tar­vik­kei­den tuo­tan­to­ket­jun al­ku­pää­hän ja va­lit­se­mie­si elin­tar­vik­kei­den il­mas­to­ys­tä­väl­li­syy­teen: ko­ti­mai­suu­teen, kas­vi­poh­jai­suu­teen ja kes­tä­viin tuo­tan­to­ta­poi­hin.

Suo­ma­lai­sis­sa ko­ti­ta­louk­sis­sa syn­tyy run­saas­ti jä­tet­tä. Kier­rä­tyk­ses­sä on vie­lä pa­ran­ta­mi­sen va­raa: esi­mer­kik­si Tu­rus­sa vuon­na 2021 ko­ti­ta­lous­jä­tet­tä syn­tyi vuon­na 348 ki­loa asu­kas­ta koh­den, ja sii­tä kier­rä­tet­tiin 40 pro­sent­tia.

Elin­tar­vi­ke­pak­kaus­ten osuus elin­tar­vik­keen hii­li­ja­lan­jäl­jes­tä on vain joi­ta­kin pro­sent­te­ja. Poik­keuk­sen tä­hän te­ke­vät juo­mat ja ruo­at, jois­sa ve­den osuus on suu­ri ja täl­löin pak­kauk­sen osuus nou­see kym­me­niin pro­sent­tei­hin. Vaik­ka pak­kaus muo­dos­taa­kin vain pie­nen osan elin­tar­vik­kei­den il­mas­to­vai­ku­tuk­sis­ta, on elin­tar­vi­ke­pak­kauk­sien hyö­tyi­hin, hait­toi­hin ja kier­rä­tyk­seen syy­tä kiin­nit­tää huo­mi­o­ta osa­na ar­jen il­mas­to­te­ko­ja.

Ruo­an il­mas­to­vai­ku­tus­ten ko­ko­nais­ku­vas­sa pak­kauk­sis­ta on myös hyö­tyä, sil­lä hä­vik­kiin me­ne­vän ruo­an il­mas­to­vai­ku­tuk­set ovat mer­kit­tä­väs­ti suu­rem­mat kuin muo­vi­sen pak­kauk­sen, ja pak­kauk­sil­la on myös hä­vik­kiä vä­hen­tä­viä vai­ku­tuk­sia: pak­kaus li­sää ruo­an säi­ly­vyyt­tä sekä pi­tää sen tuo­ree­na ja syö­mä­kel­poi­se­na huo­mat­ta­vas­ti pi­dem­pään, kun elin­tar­vik­keet voi­daan kul­jet­taa ja säi­löä suo­jas­sa bak­tee­reil­ta, kol­huil­ta, li­al­ta ja kos­teu­del­ta.

Vaik­ka pie­nem­mät pak­kaus­koot vie­vät tuo­tan­nos­sa suh­teel­li­ses­ti enem­män pak­kaus­ma­te­ri­aa­lia, on so­pi­van ko­koi­nen pak­kaus kui­ten­kin vii­sain va­lin­ta. Isos­ta sääs­tö­pak­kauk­ses­ta syn­tyy hait­taa sekä kuk­ka­rol­le et­tä ym­pä­ris­töl­le, mi­kä­li osa ruu­as­ta pää­tyy­kin hä­vik­kiin. Suh­teu­ta siis pak­kaus­koot ja ruo­ka­os­tos­ten mää­rä ko­ti­ta­lou­te­si to­del­li­seen tar­pee­seen.

Iso osa muo­vis­ten pak­kaus­ma­te­ri­aa­lien on­gel­mis­ta liit­tyy huo­li­mat­to­maan jät­teen­kä­sit­te­lyyn, sil­lä luon­toon ja ve­sis­töi­hin pää­ty­es­sään muo­vis­ta syn­tyy kiis­tat­to­mas­ti on­gel­ma. Huo­leh­di, et­tei pak­kaus­jät­tei­tä pää­dy vää­riin paik­koi­hin, käy­tä pak­kaus­ma­te­ri­aa­le­ja uu­del­leen ja kier­rä­tä jat­ko­käyt­töön so­pi­mat­to­mat pak­kauk­set oh­jei­den mu­kaan. Ai­na kun mah­dol­lis­ta, va­lit­se bi­o­ha­jo­a­va pak­kaus­ma­te­ri­aa­li – esi­mer­kik­si pah­via ei kui­ten­kaan vält­tä­mät­tä kan­na­ta ai­na suo­sia muo­vin yli muun mu­as­sa ruu­an säi­ly­vyy­den vuok­si. Muo­viin liit­ty­viä on­gel­mia voi­daan vä­hen­tää, kun kier­rä­tys­muo­vin ja uu­sien muo­vin omi­nai­suuk­sia mu­kai­le­vien, bi­o­ha­jo­a­vien ma­te­ri­aa­lien osuus pak­kauk­sis­sa kas­vaa.

Va­lo­ni­an har­joit­te­li­ja Mira Vii­ta­sa­lo

Näköislehdet

Kysely