Kulutusjousto, toiselta nimeltään kysyntäjousto, tarkoittaa sähkönkulutuksen mukautumista sähkön tuotannon tilanteeseen. Tuntemalla oman sähkönkulutuksesi voit ajoittaa käyttöä ajankohtaan, jolloin sähköä tuotetaan paljon ja se on hinnaltaan edullista. Kulutusjouston avulla voit pienentää omaa sähkölaskuasi, jos sopimuksesi on tuntihintaan perustuva. Tällaisia sähkösopimuksia ovat pörssisähkösopimukset sekä hybridi- eli joustosopimukset. Mitä enemmän sähköä kulutat, sitä taloudellisempaa on ajoittaa sitä sähkön hinnan perusteella.
Tarkastele ensin kotitaloutesi sähkönkulutusta. Näet kulutuskäyräsi sähkönmyyjäsi sovelluksesta tai kotisivujen asiakasportaalista, tai vaihtoehtoisesti kantaverkkoyhtiö Fingridin Datahub -palvelusta. Kiinnitä huomiota vaihteluihin tuntikohtaisessa kulutuksessa sekä esimerkiksi eri viikonpäivien välillä. Huomaatko toistuvia piikkejä tiettyinä aikoina? Mieti, mitä olet silloin ollut tekemässä ja mitkä sähkölaitteet ovat olleet kovalla käytöllä. Voit myös pitää parina päivänä kirjaa: laita ylös, koska olet käyttänyt pesukonetta, lämmittänyt saunaa tai ladannut sähköautoa. Kun kulutus- ja hintakäyrät ilmestyvät parin päivän päästä sovellukseen, voit nähdä, paljonko mikäkin arkitoimi kuluttaa.
Ajasta paljon energiaa kuluttavat laitteet ja lataaminen edullisille tunneille: arkipäivän kulutushuiput ajoittuvat aamulla kello 8–9 välille ja iltapäivän kello 17–18 tienoille. Viikonloppuisin ja aamuyön tunteina sähkö on usein edullisempaa. Hyödynnä aikaohjausta vesivaraajissa, ilmanvaihtolaitteessa tai lattialämmityksessä. Ajastustoiminto löytyy useimmista uusista kodinkoneista, kuten pyykin-, tai astianpesukoneista. Yksittäisiä laitteita voi ohjata kellokytkimillä tai releillä.
Kulutusjousto on oiva keino tasoittaa sähkönkulutuksen piikkejä ja näin parantaa sähköjärjestelmän kantokykyä ja luotettavuutta. Mikäli kulutushuippuja ei tasata, joudutaan pahimmillaan turvautumaan kalliiseen tehoreserviin tai kulutuksen rajoittamiseen. Suomen energiantuotannon rakenne on muuttunut, kun fossiilisten polttoaineiden tuonnin sijaan lisäämme uusiutuvaa kotimaista energiaa – myös kansalaisten teoilla on yhä enemmän merkitystä energiajärjestelmän toimivuuden varmistamisessa.
Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024.
Salli Ojala Valoniasta