JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
10.12.2022 17.10

Ekovinkki: Muista viemä­rie­ti­ketti

Jou­lu on jo nur­kan ta­ka­na ja sen myö­tä edes­sä myös jo­ka­vuo­ti­nen pul­ma: mi­ten hank­kiu­tua eroon jou­lu­ruo­kien val­mis­tuk­ses­sa syn­ty­väs­tä ras­vas­ta? Mie­li te­ki­si ken­ties kaa­taa se la­vu­aa­riin, mut­ta sitä ei kan­na­ta teh­dä – ras­va­tu­kos on ylei­sin vie­mä­ri­tu­kok­sen syy.

Eri­tyi­ses­ti tal­vel­la vie­mä­ris­sä ole­va ras­va voi vä­hi­tel­len jäh­met­tyä lä­pi­pää­se­mät­tö­mäk­si möy­kyk­si, joka voi ai­heut­taa vie­mä­ri­rik­ko­ja ja jä­te­ve­den yli­vuo­to­ja. Jo­kai­sen vie­mä­rin käyt­tä­jän on tär­ke­ää huo­leh­tia oi­ke­as­ta vie­mä­rie­ti­ke­tis­tä.

Älä pääs­tä ras­vaa lain­kaan vie­mä­riin ja ke­rää ras­va tal­teen jo keit­ti­ös­sä. Jos ras­vaa ei enää voi käyt­tää uu­del­leen, imey­tä se pa­pe­riin ja hä­vi­tä bio- tai se­ka­jät­teen mu­ka­na. Kaik­ki ruo­an­täh­teet kan­nat­taa ke­rä­tä jo la­vu­aa­ris­sa tal­teen esi­mer­kik­si sih­din avul­la. Peh­me­ät ruo­an­täh­teet ei­vät vält­tä­mät­tä tuki vie­mä­riä, mut­ta ovat vie­mä­ri­ver­kos­ton si­vu­put­kis­sa liik­ku­vil­le ro­til­le herk­kua ja si­ten edis­tä­vät rot­ta­yh­dys­kun­tien li­sään­ty­mis­tä.

Eri­tyi­ses­ti tal­vel­la vie­mä­rin ja jä­te­ve­den­puh­dis­ta­mo­jen toi­min­taa hait­taa­vat vie­mä­riin ul­ko­puo­lel­ta vuo­ta­vat vii­le­ät ve­det. Vii­leä jäh­met­tää jä­te­ve­sis­sä ole­vaa ras­vaa ja si­ten ai­heut­taa hy­vin vai­ke­as­ti au­kais­ta­via tu­kok­sia. Pa­him­mil­laan vie­mä­rin jä­te­ve­det vuo­ta­vat yli­vuo­toi­na vie­mä­rin ul­ko­puo­lel­le. Kun­nal­li­set vie­mä­ri­ver­kos­tot ovat pää­sään­töi­ses­ti mel­ko huo­nos­sa kun­nos­sa ja nii­den kor­jaus­tah­ti on hi­das­ta. Sik­si on tär­ke­ää, et­tä jo­kai­nen vie­mä­ri­ver­kos­ton asi­a­kas hoi­taa osan­sa, ei­kä lai­ta vie­mä­riin mi­tään sin­ne kuu­lu­ma­ton­ta.

Huo­leh­di vie­mä­rin kun­nos­ta omas­sa ko­dis­sa­si. Re­a­goi heti, jos vie­mä­ri ve­tää huo­nos­ti, hai­see epä­miel­lyt­tä­väl­tä, pi­tää ou­toa ään­tä tai jos lat­ti­a­kai­von ja wc-py­tyn ve­den­pin­ta nou­see usein. Älä käy­tä tu­kos­ten avaa­mi­seen voi­mak­kai­ta liu­ot­ti­mia, vaan esi­mer­kik­si etik­kaa ja soo­daa. Jos on­gel­ma jat­kuu, ota yh­teyt­tä kiin­teis­tö­huol­toon. Tont­ti­jä­te­ve­si­vie­mä­ri, joka liit­tää kiin­teis­tön vie­mä­rin ve­si­huol­to­lai­tok­sen run­ko­vie­mä­riin, on kiin­teis­tön omis­ta­jan vas­tuul­la, ja sen kun­nos­ta on huo­leh­dit­ta­va sään­nöl­li­ses­ti.

Toi­mi­mal­la oi­kein es­tät vie­mä­rin tuk­keu­tu­mi­sen ja yl­lä­pi­dät osal­ta­si toi­mi­vaa jä­te­ve­si­huol­toa.

Ka­ta­rii­na Yli-Heik­ki­lä Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely