Lasten kanssa voi iloita luonnosta hyppimällä lehtikasoissa ja kuralätäköissä.
Viime viikkoina on uutisoitu nurmikoiden korvaamisesta muovimatolla omakotipihoilla. Päiväkotienkin pihoilla on ollut havaittavissa erilaisten pihamateriaalien lisääntyminen. Tällainen kehityssuunta voi olla ongelmallinen monestakin syystä. Yksi huolenaihe on lisääntyvä mikromuovi ympäristössä.
Toinen on luonnon monimuotoisuuden vähenemisen vaikutukset terveyteemme ja hyvinvointiimme. On yleisesti tiedossa, että luonto tarjoaa positiivisia terveysvaikutuksia niin yksilöille kuin kansanterveydenkin näkökulmasta, ja näitä vaikutuksia sekä niiden taloudellisia hyötyjä tutkitaan yhä enemmän.
Luonto voi suojella meitä sairauksilta. Ympäristön mikrobien ja vihreän asuinympäristön hyödyistä mielenterveydelle on vahvaa näyttöä, niiden on todettu auttavan myös sydän- ja verisuonitautien sekä astman ehkäisyssä.
Lasten luontoaltistus on tärkeää kehittyvälle immuunijärjestelmälle. Päiväkodeissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että metsäpohjaisilla luontopihoilla lasten immuunijärjestelmän säätely vahvistui, kun taas tavanomaisilla pihoilla vaikutusta ei nähty. Hiekkalaatikolla luonnonmateriaaleilla höystetty hiekka vahvisti lasten mikrobistoa ja immuunisäätelyä.
Maaperän mikrobikirjo on monituhatkertainen verrattuna hiekkaan, muovi- tai kumimatosta puhumattakaan.
Päiväkotien, koulujen, taloyhtiöiden ja yritysten pihoilla voidaan edistää ihmisten luontokosketusta viherpihojen ja esimerkiksi lahopuutarhojen avulla. Oma piha kannattaa suunnitella niin, että siinä on tilaa myös luonnolle ja hoitamisen voi jättää vähemmälle. Hoidettu nurmikko on paikallaan pihapelejä varten, mutta sitäkin voi leikata tarpeen mukaan ja antaa voikukkien ja apiloiden kukkia pölyttäjien iloksi.
Keskelle pihaa voi istuttaa saarekkeen pölyttäjäystävällisiä ja monivuotisia kukkia ja pensaita. Anna maatuvien lehtien ja muiden kasvienosien ravita maaperää ja lehti- ja risukasojen tarjota pesä- ja piilopaikkoja hyönteisille ja siileille.
Nyt syksyllä voit siis hyvällä omallatunnolla jättää lehtien haravoinnin vähemmälle. Lasten kanssa voi myös iloita luonnosta hyppimällä lehtikasoissa ja kuralätäköissä.
Silja Ngobese Valoniasta