Kun pesukone menee rikki, tulee usein mieleen ensimmäisenä vaihtoehtona viedä vanha kone kierrätykseen tai jätepisteelle ja kävellä kauppaan hankkimaan uusi. Mikäli laitteessa on vielä takuuta jäljellä, se saatetaan viedä liikkeeseen, josta saadaan tilalle uusi laite vikaa tutkimatta. Mutta kannattaisiko viat tutkia ja laitteet korjata ympäristövaikutusten pienentämiseksi?
Kuluttajana voit vaikuttaa pesukoneesi elinkaaren pidentämiseen. Vikaantuneen koneen taustalla saattaa olla yksinkertaisia syitä kuten käyttövirhe tai omatoimihuollon puute. Muista siis säännöllisesti puhdistaa sihdit ja suodattimet tukkeutumisen ehkäisemiseksi. Muita yleisiä vikoja pesukoneisiin aiheuttavat esimerkiksi erilaiset poistopumpun häiriöt, moottorin viat sekä ovien tiivisteet ja lukon ongelmat.
Mikäli laitteessa ilmenee korjausta vaativia vikoja kolmen ensimmäisen vuoden aikana, on niiden korjaus kannattavaa ympäristösyistä. Korjaaminen vähentää jätettä, säästää luonnonvaroja ja vähentää energiankulutusta, jota uuden laitteen valmistamiseen tarvittaisiin: laitteiden valmistus aiheuttaa noin 25–50 prosenttia koko elinkaaren aikaisista päästöistä.
On kuitenkin tilanteita, jolloin kodinkonekaupoille kannattaa marssia korjauksen sijasta. Mikäli laitteesta hajoaa piirikortti tai moottori, korjaustoiminnan ympäristövaikutukset eivät korvaa niitä ympäristöetuja, joita saavutetaan pidentämällä tuotteen käyttöikää sen elinkaaren loppuun saakka. Uutta laitetta kannattaa myös harkita, mikäli vanha laite on energiatehoton. Liikkeissä kannattaa tutustua eri merkkeihin ja panostaa laadukkaisiin ja kestäviin malleihin – niin kukkaro ja ympäristö kiittävät. Tunnetuimpien ja osakseen myös hinnakkaampien merkkien varaosia on paremmin saatavilla, mikä kannattaa pitää mielessä. Lisäksi niihin tulee harvemmin vikoja.
Valonian ekovinkin antoi Riikka Ojala. Ojalan opinnäytetyö kodinkoneen elinkaaren pidentämisestä julkaistiin aiemmin tänä vuonna (Turun ammattikorkeakoulu, Energia- ja ympäristötekniikka).