JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
13.5.2023 8.45

Ekovinkki: Mikä on syötävä metsäpuutarha?

Oma­va­rai­sen ruo­an­tuo­tan­non mah­dol­li­suu­det ja kes­tä­vä ruo­ka­jär­jes­tel­mä kiin­nos­ta­vat mo­nia. Syö­tä­vä met­sä­puu­tar­ha on hyvä esi­merk­ki mo­ni­muo­toi­ses­ta ruo­an­tuo­tan­nos­ta, joka tar­jo­aa ruo­kaa, hoi­taa maa­pe­rää ja edis­tää luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta.

Syö­tä­vää met­sä­puu­tar­haa eli hyö­ty­met­sä­puu­tar­haa ei ni­mes­tään huo­li­mat­ta ole tar­koi­tus pe­rus­taa met­sään. Se on met­sän toi­min­taa jäl­jit­te­le­vä la­ji­ri­kas eko­sys­tee­mi ja yk­si puus­toi­sen maa­ta­lou­den eli ag­ro­met­sä­ta­lou­den muo­to. So­pi­via paik­ko­ja voi­vat ol­la oma piha, pel­to tai puis­to kau­pun­gis­sa. Pe­rus­ta­mi­ses­ta voi teh­dä asuk­kai­den yh­tei­sen pro­jek­tin ja met­sä­puu­tar­ha toi­mii myös yh­tei­se­nä koh­taa­mis- ja op­pi­mis­paik­ka­na.

Syö­tä­väs­sä met­sä­puu­tar­has­sa kas­vaa mo­ni­vuo­ti­sia puu­tar­ha­kas­ve­ja ja luon­non­kas­ve­ja ker­rok­sel­li­ses­ti ja suun­ni­tel­mal­li­ses­ti se­kai­sin – kai­kil­la on oma hyö­dyl­li­nen tar­koi­tuk­sen­sa. Se tar­jo­aa ih­mi­sil­le syö­tä­vää jopa maa­lis­kuus­ta pit­käl­le syk­syyn sekä eli­nym­pä­ris­tö­jä ja ra­vin­toa hyön­tei­sil­le, lin­nuil­le ja muil­le eli­öil­le läpi vuo­den. Ker­rok­sel­li­nen ja mo­ni­la­ji­nen kas­vil­li­suus si­too hiil­tä, vai­men­taa tuul­ta, eh­käi­see eroo­si­o­ta ja pi­dät­tää vet­tä. Maa­han pu­to­a­vat leh­det sekä mo­ni­la­ji­nen juu­ris­to, sie­ni­rih­mas­to ja pie­ne­li­ös­tö pa­ran­ta­vat ja ra­vit­se­vat maa­pe­rää. Ty­pen­si­to­ja­kas­vit lan­noit­ta­vat ja sy­vä­juu­ri­set kas­vit kuoh­keut­ta­vat maa­ta.

Mar­ja­pen­sai­den, he­del­mä­pui­den ja päh­ki­nöi­den li­säk­si syö­tä­väs­sä met­sä­puu­tar­has­sa suo­si­taan mo­ni­puo­li­ses­ti hyö­dyl­li­siä la­je­ja. Esi­mer­kik­si pa­jut ovat pö­lyt­tä­jil­le tär­kei­tä ai­kai­sin ke­vääl­lä, ja lep­pä taas si­too maa­han typ­peä ja pa­ran­taa maa­pe­rää ti­put­ta­mal­la leh­ten­sä vih­rei­nä. Mo­ni­vuo­ti­sia vi­han­nek­sia ovat esi­mer­kik­si ra­par­pe­ri, maa-ar­ti­sok­ka, par­sa ja nok­ko­nen, mut­ta myös yl­lät­tä­vän moni ko­ris­te­kas­vik­si miel­let­ty puu­tar­ha­kas­vi on syö­tä­vä. Olet­ko mais­ta­nut kuun­lil­jo­ja tai iso­kon­nan­ta­tar­ta?

Ter­ve maa­pe­rä ja luon­non kan­to­ky­ky ovat ruo­kam­me pe­rus­ta. Il­mas­ton­muu­tok­sen vai­ku­tuk­set, sään muu­tok­set ja luon­to­ka­to vai­kut­ta­vat yhä ene­ne­vis­sä mää­rin ta­poi­him­me tuot­taa ja ku­lut­taa ruo­kaa. Tu­tus­tu la­jis­toon, suun­nit­te­le ja aloi­ta is­tut­ta­mal­la so­pi­via mo­ni­vuo­ti­sia la­je­ja puu­tar­haa­si. Tar­jol­la on myös kurs­se­ja, jois­sa opi­taan li­sää käy­tän­nös­sä kä­det mul­las­sa. Syö­tä­vän met­sä­puu­tar­han pe­rus­ta­mis­ta voi eh­dot­taa myös ko­ti­kun­nan asu­kas­bud­je­toin­nis­sa.

Sil­ja Ngo­be­se Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely