JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
7.1.2024 16.15

Ekovinkki: Maailma muuttuu yhdessä tekemällä

Eri­lai­sil­la yh­tei­söl­li­sil­lä toi­min­ta­ta­voil­la on mo­nia hyö­ty­jä niin nyt kuin jat­kos­sa­kin. Il­mas­ton­muu­tos, la­ji­ka­to, maan­käy­tön laa­jen­tu­mi­nen ja muut suu­ret krii­sit muok­kaa­vat maa­il­maa ja te­ke­vät tu­le­vai­suu­des­ta epä­var­man.

Ny­kyi­nen elä­män­ta­pam­me luot­taa vah­vas­ti eri­lai­siin jär­jes­tel­miin ja ins­ti­tuu­ti­oi­hin, jot­ka var­sin­kin hy­vin­voin­ti­val­ti­on ku­kois­tuk­sen ai­kaan tu­ki­vat­kin elä­mää on­nis­tu­nees­ti mo­nel­la osa-alu­eel­la.

Yh­teis­kun­nan tuki on toi­saal­ta vä­hen­tä­nyt yh­tei­söl­li­syy­den tar­vet­ta. Jo­kai­sel­la meis­tä on kui­ten­kin mo­nen­lai­sia re­surs­se­ja, joil­la aut­taa ys­tä­viä, naa­pu­rei­ta, tut­ta­via ja tun­te­mat­to­mia. Näi­tä voi op­pia ka­na­voi­maan yh­tei­sön hyö­dyk­si – kai­ken kuk­ku­rak­si yh­tei­söl­li­nen toi­min­ta, ku­ten työ­pa­jat, tal­koot tai yh­des­sä opis­ke­le­mi­nen, on haus­kaa ajan­vie­tet­tä.

Yk­si osaa kas­vat­taa pe­ru­naa, toi­nen hal­lit­see en­si­a­pu­tai­dot ja kol­mas on tai­ta­va kor­jaa­maan vaat­tei­ta. Kun jaam­me näi­tä tie­to­ja ja tai­to­ja, vah­vis­tam­me yh­tei­sö­jem­me re­si­liens­siä, eli ky­kyä kes­tää muu­tok­sia ja krii­se­jä sekä pa­lau­tua nii­den jäl­keen. Yh­tei­söt, ver­kos­tot ja kes­ki­näi­nen luot­ta­mus ovat toi­min­ta­ky­kyi­sen yh­teis­kun­nan edel­ly­tyk­siä.

Ke­nen­kään ei tar­vit­se osa­ta kaik­kea, ei­kä ke­nen­kään tar­vit­se pär­jä­tä yk­sin. Yh­tei­söis­sä ja yh­tei­söl­li­sis­sä pro­jek­teis­sa voi li­säk­si har­joi­tel­la ja ke­hit­tää ai­toa de­mok­raat­tis­ta pää­tök­sen­te­koa, vas­tuun ja­ka­mis­ta ja re­surs­sien jär­ke­vää käyt­töä. Muut­ta­mal­la nyt aja­tus­mal­le­jam­me ja toi­min­ta­ta­po­jam­me pys­tym­me ot­ta­maan ti­lan­teen it­se hal­tuun sen si­jaan, et­tä vain jäi­sim­me odot­ta­maan tu­le­via muu­tok­sia.

Voit siis ot­taa ta­voit­teek­si pe­reh­tyä lä­hem­min jo­hon­kin ai­hee­seen yh­des­sä mui­den kiin­nos­tu­nei­den kans­sa. Se voi ol­la on­gel­ma, jo­hon tar­vit­set apua tai vaik­ka tai­to, jota ha­lu­at it­se ja­kaa. Et­si asi­as­ta kiin­nos­tu­nei­ta ih­mi­siä ja ru­vet­kaa yh­des­sä puu­hai­le­maan.

Omar Ba­da­wieh Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely