JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
11.10.2023 19.46

Ekovinkki: Loisteputket vaihtuvat ledeiksi

Va­lais­tuk­ses­sa käy­tet­ty­jen lois­te­put­kien ai­ka on päät­ty­nyt. Eri­lai­sia lois­te­put­ki- ja pie­nois­lois­te­lamp­pu­jen mal­le­ja on pois­tu­nut mark­ki­noil­ta hel­mi­kuus­ta al­ka­en ja syys­kuun 2023 alus­sa myyn­nis­tä pois­tui­vat myös pin­ni­kan­tai­set ha­lo­gee­ni­lam­put. Elo­ho­pe­a­lamp­pu­jen siir­ty­mi­nen his­to­ri­aan tie­tää vä­hen­nyk­siä ener­gi­an­ku­lu­tuk­sen pääs­töi­hin ja hy­viä uu­ti­sia ku­lut­ta­jan kuk­ka­rol­le.

Van­han­mal­li­sia lois­te­put­kia on käy­tet­ty esi­mer­kik­si toi­mis­tois­sa, kou­luis­sa, lii­kun­ta- ja ur­hei­lu­hal­leis­sa, myy­mä­löis­sä, te­ol­li­suu­des­sa ja park­ki­hal­leis­sa. Moni kun­ta ja muut kiin­teis­tö­o­mis­ta­jat ovat en­na­koi­neet muu­tos­ta ja vaih­ta­neet va­lai­si­mia ja led-put­kia mui­den kor­jaus­töi­den yh­tey­des­sä. Var­maa on, et­tä nä­em­me vie­lä mon­ta va­lais­tus­re­mont­tia lä­hi­ai­koi­na.

Ko­deis­sa lois­te­put­kia on käy­tet­ty ta­val­li­ses­ti kyl­py­huo­neis­sa, ko­din­hoi­to­ti­lois­sa, nk. ver­ho­va­lois­sa sekä au­to­tal­leis­sa. Yk­sit­täi­nen lois­te­put­ki esi­mer­kik­si kyl­py­huo­neen pei­li­kaap­piin on yleen­sä help­po vaih­taa led-put­keen, kun­han muis­tat myös et­siä put­ken ta­kaa van­han sy­tyt­ti­men – se on peu­ka­lon­pak­sui­nen, yleen­sä val­koi­nen osa, joka kier­re­tään ir­ti. Led-put­ken pak­kauk­sen mu­ka­na tu­lee uu­si, yh­teen­so­pi­va sy­ty­tin.

Pin­no­jen pääl­lä voi ol­la muo­vi­suo­jus, joka pois­te­taan en­nen put­ken kier­tä­mis­tä pai­koil­leen. Le­din pi­tää ol­la yh­teen­so­pi­va va­lai­si­men lii­tän­tä­lait­teen kans­sa, jo­ten tut­ki lai­tet­ta­si ja ota esi­mer­kik­si va­lo­ku­va, jota voi näyt­tää va­lai­sin­myy­jäl­le.

Uu­dem­mis­sa lois­te­put­ki­va­lai­si­mis­sa ole­va elekt­ro­ni­nen sy­ty­tys ei vält­tä­mät­tä toi­mi led-put­ken kans­sa. Mo­nes­sa va­lai­si­mes­sa lois­te­put­ket on kyt­ket­ty sar­jaan, jol­loin le­dit ei­vät toi­mi oi­kein. Am­mat­ti­lai­sen on muu­tet­ta­va kyt­ken­tä rin­nan­kyt­ken­näk­si. Jos va­lai­si­met ovat van­ho­ja, kor­vaa ne uu­sil­la.

Kun kaik­ki va­lai­si­met vaih­de­taan ja lois­te­put­ket vaih­de­taan te­hok­kaik­si le­deik­si, on mah­dol­lis­ta suun­ni­tel­la ti­lan va­lais­tus uu­del­leen ja eh­kä vä­hen­tää va­lai­si­mien mää­rä. Sa­mal­la on hyvä kor­ja­ta kirk­kaus- ja vä­ri­sä­vy­e­rot va­lai­si­mien vä­lil­lä. Le­deil­lä voi sääs­tää hy­vin suun­ni­tel­tu­na jopa 40–70 pro­sent­tia säh­kön­ku­lu­tuk­ses­ta. Uu­det va­lai­si­met ja led-put­ket voi­daan liit­tää osak­si äly­käs­tä va­lais­tuk­sen oh­jaus­jär­jes­tel­mää, jol­la sääs­töä voi­daan saa­vut­taa vie­lä li­sää.

Toi­mi­vat va­lai­si­met saa ja kan­nat­taa­kin käyt­tää lop­puun. Ener­gi­an­sääs­tö- ja led-lam­put, lois­te­put­ket, ko­ris­te­va­lot, kir­kas­va­lo­lam­put ja muut va­lais­tus­tuot­teet kuu­lu­vat säh­kö- ja elekt­ro­niik­ka­ro­mun ke­räyk­seen (SER). Lä­him­män kier­rä­tys­pai­kan voi tar­kis­taa val­ta­kun­nal­li­ses­ta kier­rä­tys.in­fo-pal­ve­lus­ta. Mo­net kau­pat ot­ta­vat lois­te­lamp­pu­ja vas­taan mak­sut­ta.

Lii­sa Har­ju­la Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely