Valaistuksessa käytettyjen loisteputkien aika on päättynyt. Erilaisia loisteputki- ja pienoisloistelamppujen malleja on poistunut markkinoilta helmikuusta alkaen ja syyskuun 2023 alussa myynnistä poistuivat myös pinnikantaiset halogeenilamput. Elohopealamppujen siirtyminen historiaan tietää vähennyksiä energiankulutuksen päästöihin ja hyviä uutisia kuluttajan kukkarolle.
Vanhanmallisia loisteputkia on käytetty esimerkiksi toimistoissa, kouluissa, liikunta- ja urheiluhalleissa, myymälöissä, teollisuudessa ja parkkihalleissa. Moni kunta ja muut kiinteistöomistajat ovat ennakoineet muutosta ja vaihtaneet valaisimia ja led-putkia muiden korjaustöiden yhteydessä. Varmaa on, että näemme vielä monta valaistusremonttia lähiaikoina.
Kodeissa loisteputkia on käytetty tavallisesti kylpyhuoneissa, kodinhoitotiloissa, nk. verhovaloissa sekä autotalleissa. Yksittäinen loisteputki esimerkiksi kylpyhuoneen peilikaappiin on yleensä helppo vaihtaa led-putkeen, kunhan muistat myös etsiä putken takaa vanhan sytyttimen – se on peukalonpaksuinen, yleensä valkoinen osa, joka kierretään irti. Led-putken pakkauksen mukana tulee uusi, yhteensopiva sytytin.
Pinnojen päällä voi olla muovisuojus, joka poistetaan ennen putken kiertämistä paikoilleen. Ledin pitää olla yhteensopiva valaisimen liitäntälaitteen kanssa, joten tutki laitettasi ja ota esimerkiksi valokuva, jota voi näyttää valaisinmyyjälle.
Uudemmissa loisteputkivalaisimissa oleva elektroninen sytytys ei välttämättä toimi led-putken kanssa. Monessa valaisimessa loisteputket on kytketty sarjaan, jolloin ledit eivät toimi oikein. Ammattilaisen on muutettava kytkentä rinnankytkennäksi. Jos valaisimet ovat vanhoja, korvaa ne uusilla.
Kun kaikki valaisimet vaihdetaan ja loisteputket vaihdetaan tehokkaiksi ledeiksi, on mahdollista suunnitella tilan valaistus uudelleen ja ehkä vähentää valaisimien määrä. Samalla on hyvä korjata kirkkaus- ja värisävyerot valaisimien välillä. Ledeillä voi säästää hyvin suunniteltuna jopa 40–70 prosenttia sähkönkulutuksesta. Uudet valaisimet ja led-putket voidaan liittää osaksi älykästä valaistuksen ohjausjärjestelmää, jolla säästöä voidaan saavuttaa vielä lisää.
Toimivat valaisimet saa ja kannattaakin käyttää loppuun. Energiansäästö- ja led-lamput, loisteputket, koristevalot, kirkasvalolamput ja muut valaistustuotteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen (SER). Lähimmän kierrätyspaikan voi tarkistaa valtakunnallisesta kierrätys.info-palvelusta. Monet kaupat ottavat loistelamppuja vastaan maksutta.
Liisa Harjula Valoniasta