JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
4.2.2024 18.35

Ekovinkki: Kolopuilla varaudutaan talousmetsissä muuttuvaan ilmastoon

– On­ko nyt niin, et­tä nii­tä ko­lo­pui­ta pi­tää­kin jät­tää met­sään, ky­syi ko­ke­nut met­sä­no­mis­ta­ja met­sän­tut­ki­jal­ta.

Vas­taus on kyl­lä. Kuol­leen puun hyö­dyt met­säl­le on ym­mär­ret­ty ja met­sän­hoi­to­suo­si­tus­ten mu­kaan eri ikäis­tä kuol­lut­ta puu­ta jä­te­tään ta­lous­met­sään, niin maa- kuin pys­ty­la­ho­puu­na­kin yl­lä­pi­tä­mään mo­ni­muo­toi­suut­ta ja met­sien ter­veyt­tä.

Myös pien­ve­sien, ku­ten lam­pien ja pu­ro­jen pääl­le kaa­tu­neet puut säi­ly­te­tään, sil­lä puul­la on mer­kit­tä­vä roo­li ve­sie­ko­sys­tee­mis­sä.

Elot­to­mal­ta vai­kut­ta­va kuol­lut puu kät­kee si­säl­leen pal­jon ym­pä­röi­väl­le met­säl­le tär­ke­ää elä­mää.

Suo­mes­sa on noin 25 000 met­sä­hyön­teis­la­jia, jois­ta noin 5000 on riip­pu­vai­sia kuol­lees­ta puus­ta – kan­nat­taa huo­mi­oi­da, et­tä tu­ho­lai­sia on näis­tä vain mur­to-osa, yk­sit­täi­siä la­je­ja. Mo­net tu­ho­lai­set hyö­ty­vät kui­vis­ta ja läm­pi­mis­tä ke­sis­tä sekä leu­dois­ta tal­vis­ta. Tuo­reen kuol­leen puun hou­ku­tel­les­sa tu­ho­lai­sia eri­lai­set luon­tai­set vi­hol­li­set, ku­ten muu­ra­hais­kuo­ri­ai­nen ja poh­jan­tik­ka, voi­vat aut­taa ra­joit­ta­maan tu­ho­ja.

Pe­rin­tei­sis­sä ta­lous­met­sis­sä on otol­li­set olo­suh­teet tu­ho­lai­sil­le: yh­den puu­la­jin suo­si­mi­nen sekä avoi­met, läm­pi­mät alu­eet tar­jo­a­vat par­haat li­sään­ty­mis­pai­kat esi­mer­kik­si kir­jan­pai­na­jal­le. Yk­sin­ker­tai­sin­ta on suo­sia se­ka­puus­toi­suut­ta kaik­kien rai­vaus- ja hak­kuu­vai­hei­den kaut­ta, jät­tää eri ikäi­set pys­ty- ja maa­la­ho­puut kos­ke­mat­ta ja vält­tää lii­al­lis­ta oji­tus­ta kui­vuu­den vält­tä­mi­sek­si.

La­ho­puun muo­dos­tu­mis­ta voi­daan edis­tää te­ko­pök­ke­löil­lä, jot­ka luo­daan kat­kai­se­mal­la elä­viä, mie­lui­ten leh­ti­pui­ta 2–5 met­rin kor­keu­del­ta ja jät­tä­mäl­lä ne la­ho­a­maan. Mo­ni­muo­toi­nen, ter­ve met­sä kes­tää pa­rem­min tu­ho­ja.

Ha­vai­tuis­ta met­sä­tu­hois­ta kan­nat­taa il­moit­taa Luon­non­va­ra­kes­kuk­sel­le. Eri­tyi­ses­ti Lou­nais-Suo­mes­sa uu­det tu­ho­lai­set, ku­ten ha­vu­pa­ri­kas­sie­ni ja oka­kaar­na­kuo­ri­ai­nen le­vi­ä­vät täl­lä het­kel­lä no­pe­as­ti. Tie­toa kai­va­taan sii­tä, mi­ten laa­jal­le ja mil­lai­siin met­siin tu­hot ovat le­vin­neet, jot­ta osa­taan an­taa suo­si­tuk­sia met­sä­no­mis­ta­jil­le tu­hoi­hin va­rau­tu­mi­ses­sa.

Ka­ta­rii­na Yli-Heik­ki­lä Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely