Suomessa oli viime vuoden lopussa 503 750 kesämökkiä. Varsinais-Suomi on Suomen mökkirikkaimpia maakuntia noin 50 000 mökillään. Esimerkiksi alle tuhannen vakituisen asukkaan Kustavissa asukasluku yli kymmenkertaistuu kesäisin. Myös Paraisilla ja Kemiönsaaressa on enemmän mökkejä kuin vakinaisesti asuttuja asuntoja.
Suomen ympäristökeskuksen tuoreen mökkeilyn hiilijalanjälkilaskennan mukaan eniten päästöjä syntyy mökkeilyyn liittyvästä liikenteestä: liikkumisesta mökille sekä mökkeilyn aikaisista asiointimatkoista, jotka muodostavat lähes 60 prosenttia mökkeilyn hiilijalanjäljestä. Liikenteen päästövaikutuksiin on mahdollista vaikuttaa kulkutapa- ja ajoneuvovalinnalla sekä asiointimatkojen hoitamisella mahdollisuuksien mukaan muuten kuin henkilöautolla. Olennaista on pohtia myös sitä, kuinka usein mökillä käydään ja kuinka pitkäksi aikaa mökille jäädään eli onko ajokertoja mahdollista vähentää.
Energiankulutus sekä tavaroiden ja palveluiden kulutus muodostavat kumpikin hieman alle 20 prosenttia päästökokonaisuudesta. Mökilläkin on tärkeää parantaa energiatehokkuutta sekä käyttää energiaa säästeliäästi. Talvikauden lämmitysratkaisulla on merkittävä vaikutus – selvitä, voidaanko mökillä siirtyä peruslämmöstä kuivanapitolämmitykseen, jossa lämpötila pysyy aina muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeampana. Mikäli mökillä on verkkosähkö, on ilmalämpöpumppu energiatehokas ratkaisu. Puulämmitteisessä mökissä kannattaa huomioida fiksu puunpoltto ja puiden taloudellinen käyttö.
Mökillä pätee monilta osin samat perussäännöt kuin vakituisessa asunnossa: pidä huolta asunnosta, kunnosta ja huolla ajantasaisesti ja ennakoiden. Hanki uusia tavaroita harkiten ja kunnosta vanhoja mahdollisuuksien mukaan.
Muista toimia mökillä myös lähiympäristöä kunnioittaen: suuri osa mökeistä sijaitsee vesistöjen äärellä ja on tärkeää minimoida vesistöille aiheutuva kuormitus käsittelemällä jätevedet asianmukaisesti sekä estämällä pesuaineiden valuminen vesistöön. Pyri myös vähentämään veden käyttöä ja liiku vesillä mahdollisuuksien mukaan lihasvoimin. Säilytä rantaviiva mahdollisimman luonnontilaisena, jolloin rantavyöhyke suojaa vesiluontoa parhaalla mahdollisella tavalla valuvilta ravinteilta. Muista myös vaalia luonnon monimuotoisuutta mökin ympäristössä. Monesti huolettomuus ja hoitamattomuus ovat hyvästä.
Anni Lahtela Valoniasta