Yhteiskunnassa on monia tapoja osallistua ja ottaa vastuuta yhteisistä asioista, eli olla aktiivinen kansalainen. Osallistuminen voi tarkoittaa esimerkiksi naapurin auttamista, taloyhtiön talkoiden tai vieraslajitalkoiden järjestämistä omassa lähiympäristössä, tai vaikkapa järjestöissä toimimista ja poliittista aktivismia. Osallisuus ja yhteistyö ovat avainasemassa myös ympäristökriisin ratkaisemisessa, joten aktiivinen kansalaisuus on tärkeää tässäkin työssä.
Kokemus siitä, että voi vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin yhteiskunnassa, on keskeinen osa aktiivista kansalaisuutta. Tutkimusten mukaan suomalaisten kokemus kyvyistään vaikuttaa politiikkaan ja sitä kautta yhteiskuntaan on kuitenkin Euroopan alhaisimpia, vaikka poliittinen luottamus onkin Euroopan korkeimpia. Lisäksi Suomessa on selkeä sukupuolikuilu koetussa kansalaispätevyydessä; miehet kokevat pystyvänsä vaikuttamaan paremmin kuin naiset.
Väestöryhmien väliset erot syntyvät jo varhaisessa vaiheessa, ja siksi on tärkeää vahvistaa erityisesti lasten ja nuorten kykyä toimia aktiivisina kansalaisina. Lapsia ja nuoria tulee tukea niin, että he osaavat hankkia tietoa yhteiskunnasta ja arvioida poliittista järjestelmää kriittisesti. Tämä yhteiskunnallisen lukutaidon oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa ympärillä olevien ihmisten kanssa kotona, koulussa ja harrastuksissa.
On paljon keinoja, joilla voidaan vahvistaa lasten ja nuorten uskoa omaan kyvykkyyteensä toimia aktiivisina kansalaisina. Tutkitusti koulussa avoin luokkahuoneilmapiiri, keskustelut yhteiskunnasta ja politiikasta sekä mahdollisuus osallistua koulun päätöksentekoon ovat hyviä keinoja välittää yhteiskunnallista tietoa oppilaille ja lisätä heidän mahdollisuuksiaan vaikuttaa.
Lapset saavat luontevasti motivaatiota yhteiskunnallisiin teemoihin jo kotoa: keskustele heidän kanssaan yhteiskunnasta ja politiikasta, tarjoa erilaisia lehtiä ja kirjoja luettavaksi, katsokaa uutisia yhdessä. Näin kasvatat tietoisuutta yhteiskunnasta sekä itseluottamusta ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, jotta seuraava sukupolvi kykenee aikanaan tarttumaan toimeen aktiivisina kansalaisina.
Miriam Sewón Valoniasta