JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
27.8.2022 14.15

Ekovinkki: Ilmassa liikaa, maassa liian vähän

Hii­li on al­ku­ai­ne, jota on kai­kis­sa maa­il­man eli­öis­sä ja se on elä­män pe­rus­ta. Hii­len kier­to maa­pal­lol­la koos­tuu hi­taas­ta sekä no­pe­as­ta kier­ros­ta ja hiil­tä kier­tää koko ajan il­ma­ke­hän, me­rien ja maa­pe­rän vä­lil­lä. Eri­tyi­ses­ti fos­sii­lis­ten polt­to­ai­nei­den käy­tön ja maan­käy­tön muu­tos­ten ta­kia kier­to häi­riin­tyy, jol­loin hiil­tä on il­ma­ke­häs­sä lii­kaa ja il­mas­ton­muu­tos kiih­tyy. Käy­tän­nös­sä kas­vit si­to­vat hiil­tä kas­va­es­saan ja maa­pe­rä on hii­len va­ras­to. Maa­pe­räs­sä or­gaa­ni­nen eli elo­pe­räi­nen kuol­lut ai­nes si­säl­tää yli puo­let hiil­tä. Elo­pe­räi­sen ai­nek­sen li­sää­mi­nen maa­han ede­saut­taa hii­len si­don­taa ja mik­ro­bien ha­jo­tus­toi­min­nal­la on täs­sä tär­keä roo­li.

Hii­len si­to­mi­sek­si oleel­lis­ta on vält­tää met­sä­ka­toa sekä huo­mi­oi­da maan­käy­tös­sä ym­pä­ri­vuo­ti­nen kas­vi­peit­tei­syys ja maan­muok­kauk­sen käy­tän­nöt. Met­sää kan­nat­taa hoi­taa kes­tä­vän met­sän­hoi­don suo­si­tus­ten mu­kaan. Suo­si­tel­ta­vaa on jät­tää la­ho­puut kos­ke­mat­to­ma­na maa­han, sil­lä ne ovat hii­len va­ras­to­ja. Maa­ti­loil­la taas voi huo­leh­tia maan kas­vu­kun­nos­ta sekä sa­don­tuot­to­ky­vys­tä ja ot­taa käyt­töön il­mas­to­kes­tä­viä me­ne­tel­miä, ku­ten ke­rää­jä­kas­ve­ja ja mo­ni­vuo­ti­sia nur­mi­la­je­ja. Maa­han si­dot­tu­na hii­li li­sää mul­ta­vuut­ta ja pa­ran­taa vil­je­ly­o­lo­suh­tei­ta.

Jo yh­den puun is­tut­ta­mi­nen si­too hiil­tä ja on il­mas­to­te­ko. Is­tu­ta ko­din tai ta­lo­yh­ti­ön pi­haan he­del­mä­pui­ta ja puu­var­ti­sia mar­ja­pen­sai­ta. Kas­va­ta eri­lai­sia mo­ni­vuo­ti­sia vi­han­nek­sia ja kuk­kia, jois­ta toi­set al­ka­vat yh­teyt­tää var­hain ja toi­set kas­va­vat pit­kään syk­syl­lä. Sa­mal­la es­tät luon­to­ka­toa ja tar­jo­at ra­vin­toa pö­lyt­tä­jil­le. Vil­jel­les­sä käy­tä ka­tet­ta ja pin­ta­kom­pos­toi kas­vi­maal­la, sil­lä hi­taas­ti la­ho­a­va kas­vi­jä­te maan pääl­lä si­too se­kin hiil­tä. Leh­tiä ei kan­na­ta ha­ra­voi­da tur­haan ja nur­mi­kon on hyvä an­taa kas­vaa pit­käk­si en­nen leik­kuu­ta. Väl­tä ko­ti­pi­has­sa­kin maa­pe­rän rik­ko­mis­ta ja jätä piha as­fal­toi­mat­ta.

Kaa­voi­tuk­sen ja ra­ken­ta­mi­sen rat­kai­suil­la vai­ku­te­taan sii­hen, et­tä vi­he­ra­lu­ei­ta ja hiil­tä si­to­vaa maan­pin­taa säi­lyy kau­pun­gis­sa ja taa­ja­mis­sa. Met­sit­tä­mi­nen on hii­len­si­don­nan mer­kit­tä­vä kei­no ja pui­ta kan­nat­taa is­tut­taa mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan so­pi­vil­le alu­eil­le, ku­ten jou­to­mail­le. Luon­to­poh­jai­sia rat­kai­su­ja suo­si­mal­la ede­sau­te­taan myös il­mas­ton­muu­tok­seen so­peu­tu­mis­ta ja luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den vaa­li­mis­ta.

Sil­ja Ngo­be­se Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely