Jäinen ja sateinen talvi asettaa haasteita ulkoilureittien kunnossapidolle. Vuoroin pakastuva ja sulava lumi muuttaa polut ja tiet kulkukelvottomiksi, mikä tekee liikkumisesta vaikeaa ja jopa vaarallista. Huonokuntoisista reiteistä kärsivät eniten ne, joille liikkuminen on muutenkin vaikeaa. Kävely- ja pyöräilyreittien talvikunnossapito onkin yksi kuntien tärkeistä tehtävistä, jonka merkitys on korostunut korona-aikana.
Vaikka Varsinais-Suomessa on totuttu vähälumisiin talviin, osuu poikkeuksia onneksi vielä kohdalle. Varsinais-Suomessa on saatu nauttia keskimääräistä lumisemmasta alkutalvesta. Lumi on tuonut mukanaan valoa ja mahdollistanut talvilajien, kuten hiihdon, luistelun ja laskettelun harrastamisen. Hiihto on todellista koko kansan liikuntaa, sillä sen suosio on tasaista kaikissa ikäryhmissä. Suomen ladun teettämän tutkimuksen mukaan talvikaudella 2020–2021 jopa reilusti yli kolmannes kaikista suomalaisista kävi hiihtämässä. Hiihtolatuja ylläpitävät kuntien ja kaupunkien ohella esimerkiksi urheiluseurat.
Lumi ja pakkasen puolella pysyvät lämpötilat tuovat helpotusta myös kävelyreiteille ja mahdollistavat lähiluonnon kokemisen uudella tavalla. Koronatilanteen heiketessä onkin hyvä ammentaa voimavaroja liikunnasta lähiluonnossa. Lähiluonnon merkitys on korostunut viime vuosien poikkeusoloissa ja siitä onkin syytä pitää jatkossa yhä parempaa huolta. Toimivat virkistys- ja viheralueet tukevat kaupunkilaisten resilienssiä eli kykyä toimia muuttuvissa olosuhteissa, kohdata häiriöitä ja kriisejä sekä toipua niistä.
Lähiluonnon sekä virkistysalueiden asemaan voit vaikuttaa kuntapolitiikassa, kansalaisaktiivisuudella ja ylipäänsä liikkumalla luonnossa. Ota talven ulkoilureitit- ja paikat haltuun esimerkiksi maakunnan retkeilykohteita ja -reittejä sisältävästä Virma-karttapalvelusta, Ladut.fi -palvelusta tai kuntien omista opaskartoista.
Olli Haapanen Valoniasta