JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
29.10.2022 7.00

Ekovinkki: Hyvä pyörä­py­sä­köinti kannustaa pyöräilyyn

Uu­sien lii­ken­ne­muo­to­jen myö­tä kau­pun­ki­ti­laa tu­lee muo­ka­ta so­pi­vak­si kai­kil­le me­no­pe­leil­le. Esi­mer­kik­si mo­nen mal­lis­ten kuor­ma- ja säh­kö­pyö­rien huo­mi­oi­mi­nen on jat­kos­sa yhä tär­ke­äm­pää niin ta­lo­yh­ti­öis­sä kuin jul­ki­sil­la pai­koil­la­kin. Toi­mi­va pyö­rä­py­sä­köin­ti on yk­si olen­nai­nen, pyö­räi­lyyn kan­nus­ta­va te­ki­jä; jo­kai­nen pyö­rä­mat­ka kun al­kaa ja päät­tyy py­sä­köin­tiin.

Rat­kai­sut voi­vat ol­la eri­lai­sia, mut­ta pe­rus­tar­peet ovat sa­mat: ly­hy­tai­kai­ses­sa py­sä­köin­nis­sä tär­keim­mik­si ko­e­taan no­peus, help­po­käyt­töi­syys ja kä­te­vä si­jain­ti, pit­kä­ai­kai­ses­sa py­sä­köin­nis­sä puo­les­taan luo­tet­ta­vuus ja tur­val­li­suus. Tu­run kau­pun­gin ke­säl­lä to­teut­ta­mas­sa ky­se­lys­sä suu­rin osa vas­taa­jis­ta ker­toi, et­tä he ei­vät voi luot­taa sii­hen, et­tä mää­rän­pääs­sä on mah­dol­li­suus säi­lyt­tää pol­ku­pyö­rää tur­val­li­ses­ti – sil­loin pyö­rä jää hel­pos­ti ko­tiin.

Toi­mi­van pyö­rä­py­sä­köin­nin jär­jes­tä­mi­nen kuu­luu kiin­teis­tös­tä vas­tuus­sa ole­val­le ta­hol­le. Au­to­paik­ka­tar­ve ja sii­tä ai­heu­tu­vat kus­tan­nuk­set usein ym­mär­re­tään, mut­ta pyö­rä­pai­kat näh­dään yli­mää­räi­se­nä ra­han­me­no­na ja au­to­pai­koil­ta ti­laa vie­vä­nä asi­a­na. Hy­vän pyö­rä­py­sä­köin­nin ei kui­ten­kaan tar­vit­se ol­la kal­lis­ta, ja sii­tä tu­lee joka ta­pauk­ses­sa huo­leh­tia ton­til­la asi­an­mu­kai­ses­ti.

Suun­nit­te­le rat­kai­sut on­gel­man mu­kaan: kysy en­sin pi­han käyt­tä­jil­tä, esi­mer­kik­si asuk­kail­ta, työn­te­ki­jöil­tä tai opis­ke­li­joil­ta, mil­lai­sia toi­vei­ta heil­lä ti­lan suh­teen on. Opas­tuk­sel­la ja si­joit­te­lul­la pa­ran­ne­taan olo­suh­tei­ta myös jo ra­ken­ne­tuil­la kiin­teis­töil­lä. Py­sä­köin­nin tu­lee si­jai­ta lä­hel­lä koh­det­ta ja oi­ke­as­sa pai­kas­sa tu­lo­suun­taan näh­den, jot­ta yli­mää­räi­sel­tä kier­tä­mi­sel­tä väl­ty­tään. Vä­rik­käät ja riit­tä­vät opas­teet sekä run­ko­lu­kit­ta­vat te­li­neet aut­ta­vat jo pal­jon. Hyvä va­lais­tus ja eten­kin tal­vi­kun­nos­sa­pi­to te­kee ym­pä­ris­tös­tä tur­val­li­sen niin pyö­ril­le kuin pi­hal­la kul­ke­vil­le asuk­kail­le­kin.

Laa­jem­mat ko­ko­nai­suu­det kan­nat­taa suun­ni­tel­la yh­des­sä kun­nan kans­sa, jon­ka teh­tä­vä­nä on kaa­voi­tuk­sel­la oh­ja­ta ra­ken­ta­mis­ta ja maan­käyt­töä. Jo ra­ken­ta­mi­sen ta­voit­tei­siin voi kir­ja­ta eh­to­ja saa­vu­tet­ta­val­le pyö­rä­py­sä­köin­nil­le tai esi­mer­kik­si ka­tok­sel­le tai tur­val­li­sel­le si­sä­ti­lal­le py­sä­köin­tiä var­ten.

Kat­so hy­viä esi­merk­ke­jä osoit­tees­ta va­lo­nia.fi/pyö­rä­py­sä­köin­ti­oh­jeis­tus. Jos ar­ki­sil­la mat­koil­la­si keh­no pyö­rä­py­sä­köin­ti har­mit­taa, ota yh­teyt­tä kiin­teis­tön omis­ta­jaan ja eh­do­ta pa­ran­nuk­sia.

Pau­la Väi­sä­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely