JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
23.1.2022 15.40

Ekovinkki: Energiankäyttö laskuun kaikissa asuin­kiin­teis­töissä

Var­si­nais-Suo­men ta­voit­tee­na on ol­la hii­li­neut­raa­li vuon­na 2035 ja maa­kun­nan il­mas­to­tie­kart­taa täy­den­ne­tään par­hail­laan ra­ken­ta­mi­sen tar­vit­ta­vil­la toi­men­pi­teil­lä. Toi­men­pi­tei­tä tar­vi­taan sekä kor­jaus-, uu­dis- et­tä inf­ra­ra­ken­ta­mi­seen liit­ty­en. Toi­mia tu­lee kui­ten­kin eri­tyi­ses­ti koh­den­taa kor­jaus­ra­ken­ta­mi­seen, sil­lä val­ta­o­sa vuo­den 2035 ra­ken­nus­kan­nas­ta on jo nyt pys­tys­sä. Luon­non­va­ro­jen käy­tön nä­kö­kul­mas­ta on pää­sään­töi­ses­ti ai­na kes­tä­väm­pää kor­ja­ta van­haa kuin pur­kaa ja ra­ken­taa uut­ta.

Asuin- ja pal­ve­lu­ra­ken­nus­ten läm­mi­tys ai­heut­taa noin 17 pro­sent­tia Suo­men ny­kyi­sis­tä hii­li­di­ok­si­di­pääs­töis­tä ja ta­voit­tee­na on vä­hen­tää nii­tä 90 pro­sent­tia vuo­teen 2050 men­nes­sä. Pelk­kä läm­mi­tys­ta­van vaih­dos ei ra­ken­nuk­ses­sa kui­ten­kaan rii­tä, vaan on sa­mal­la myös vä­hen­net­tä­vä ra­ken­nuk­sen ener­gi­an­ku­lu­tus­ta. Jos siis olet kiin­teis­tö­no­mis­ta­ja, pa­ran­na ra­ken­nus­ten eris­tys­tä ja hyö­dyn­nä läm­mön tal­tee­no­ton ja va­ras­toin­nin rat­kai­su­ja. Huo­leh­di hy­väs­tä yl­lä­pi­dos­ta, huol­los­ta ja kor­jaus­ten oi­kea-ai­kai­suu­des­ta. Ra­ken­nu­sau­to­maa­ti­on asen­ta­mi­nen läm­mi­tyk­sen, il­man­vaih­don ja va­lais­tuk­sen oh­jauk­seen sääs­tää ener­gi­aa ja ra­ken­nuk­set voi­vat tuot­taa ener­gi­aa myös it­se.

Jot­ta kiin­teis­tö­jen omis­ta­jat saa­vat tar­vit­ta­via re­mont­te­ja ja toi­men­pi­tei­tä käyn­tiin, tar­vi­taan laa­ja jouk­ko luo­tet­ta­via yri­tyk­siä tar­jo­a­maan eri­lai­siin koh­tei­siin toi­mi­via rat­kai­sui­ta. Myös tu­kea tar­vi­taan ja sii­tä esi­merk­ki­nä on ol­lut tuki pien­ta­lon öl­jy­läm­mi­tyk­ses­tä luo­pu­mi­seen.

Il­mas­to­tie­kar­tan taus­tal­la on suu­ri mää­rä tut­kit­tua tie­toa. Mu­ka­na kes­kus­te­lus­sa on ol­lut laa­jas­ti niin yri­tyk­siä, kun­tia kuin ke­hit­tä­ji­ä­kin. Il­mas­to­tie­kar­tan kal­tai­sia do­ku­ment­te­ja tar­vi­taan, jot­ta osaam­me koh­den­taa toi­men­pi­tei­tä par­haal­la ta­val­la sekä il­mas­ton, luon­non et­tä ih­mis­ten nä­kö­kul­mas­ta ja et­tä mah­dol­li­sim­man moni tun­nis­tai­si kar­tan avul­la oman roo­lin­sa.

Il­mas­to­tie­kar­tas­sa tun­nis­te­taan myös tie­don saa­ta­vuu­den ja neu­von­nan tar­ve – näi­tä kaik­kia toi­mia tar­vi­taan tu­ke­maan myös yk­sit­täi­sen kiin­teis­tö­no­mis­ta­jan mah­dol­li­suuk­sia teh­dä il­mas­to­te­ko­ja.

Riik­ka Les­ki­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely