JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
17.6.2023 12.00

Avotulet ovat nyt kiellettyjä – Retkinuotio voi aiheuttaa valtavan vaaran ja vahingot

Met­sä­hal­li­tus muis­tut­taa, et­tä koko maas­sa on nyt met­sä­pa­lo­va­roi­tus, ja avo­tu­len te­ke­mi­nen on pe­las­tus­lain no­jal­la kiel­let­ty. Avun saan­ti kan­sal­lis­puis­toi­hin ja mui­hin luon­to­koh­tei­siin kes­tää yleen­sä kau­an, ja met­sä­pa­lon sam­mut­ta­mi­nen voi pa­him­mas­sa ta­pauk­ses­sa vie­dä usei­ta päi­viä.

Avo­tu­lel­la pe­las­tus­lais­sa tar­koi­te­taan nuo­ti­o­ta tai muu­ta vas­taa­vaa tu­len käyt­töä, jos­ta tu­len on mah­dol­lis­ta pääs­tä ir­ti maa­poh­jan kaut­ta tai ki­pi­nöin­nin vuok­si. Tämä pi­tää si­säl­lään myös ker­ta­käyt­tög­ril­lit ja ri­su­keit­ti­met.

Met­sä­hal­li­tuk­sen hal­lin­noi­mil­la alu­eil­la ku­ten kan­sal­lis­puis­tois­sa ja ret­kei­ly­a­lu­eil­la kiel­let­ty­jä ovat täl­löin myös mo­net mer­ki­tyt ja huol­le­tut tu­li­pai­kat, ku­ten hor­mil­li­set mut­ta ka­tot­to­mat tu­li­pai­kat ja niin sa­no­tut avoi­met tu­li­ke­hät.

Tu­len­te­ko sal­li­taan vain hor­mil­li­sil­la tu­len­te­ko­pai­koil­la, jois­sa on kat­to. Tu­len­te­ko voi­daan kui­ten­kin kiel­tää paik­ka­koh­tai­ses­ti myös näis­sä tu­li­si­jois­sa.

– Vaik­ka tu­len­te­ko on pää­sään­töi­ses­ti sal­lit­tua hor­mil­li­sis­sa, ka­te­tuis­sa tu­len­te­ko­pai­kois­sa, jois­ta ki­pi­nät ei­vät pää­se le­vi­ä­mään si­vu­suun­nas­sa­kaan, tu­lee tu­len te­ke­mi­sen kans­sa käyt­tää ai­na har­kin­taa. Tu­len sy­tyt­tä­jä on it­se vas­tuus­sa sii­tä, et­tä tuli sam­muu ei­kä jää var­ti­oi­mat­ta. Tuli voi läh­teä le­vi­ä­mään pie­nes­tä­kin ki­pi­näs­tä, myös tu­pa­kan­tum­pis­ta. Nyt ei voi ol­la tur­han tark­ka, sa­noo kent­tä­pääl­lik­kö Ans­si Rii­hi­a­ho Met­sä­hal­li­tuk­ses­ta.

Kan­sal­lis­puis­to­jen ja erä­mai­den au­tio- ja vuok­ra­tu­pien tu­li­si­jois­sa voi tu­let sy­tyt­tää, mut­ta sil­loin­kin on nou­da­tet­ta­va eri­tys­tä va­ro­vai­suut­ta.

Pe­las­tus­lai­tok­sel­le vaa­ti­vim­mat sam­mu­tus­työt ta­pah­tu­vat koh­teil­la, joil­le ei suo­raan pää­se ajo­neu­vol­la. Sam­mu­tus­töi­den käyn­nis­tä­mi­nen kan­sal­lis­puis­tois­sa kes­tää­kin yleen­sä, kos­ka ka­lus­toa ei nii­hin saa­da hel­pos­ti. Eri­tyi­sen haas­ta­vaa ovat sam­mu­tus­työt saa­ris­tos­sa tai La­pin suu­ris­sa erä­mais­sa.

Lu­vat­to­man tu­len te­os­ta rap­sah­taa sa­kot, ja te­ki­jä on kor­vaus­vel­vol­li­nen sen ai­heut­ta­mas­ta va­hin­gos­ta.

Ret­kie­väät kan­nat­taa maas­to­pa­lo­va­roi­tuk­sen ai­ka­na val­mis­taa ko­to­na. Läm­pi­mät ruo­at voi säi­löä ruo­ka­ter­mok­seen, ja kyl­mät ruo­at kul­ke­vat re­pus­sa kyl­mä­pus­sis­sa. Na­kit kyp­sy­vät ter­mok­ses­sa, jo­hon on pan­tu kie­hu­vaa vet­tä, ja kyl­mä­ter­mok­ses­sa voi kul­jet­taa esi­mer­kik­si jää­te­löt.

Jos ruo­kaa te­kee maas­tos­sa, sen val­mis­tuk­ses­sa kan­nat­taa hyö­dyn­tää kaa­su- ja sprii­ret­ki­kei­tin­tä, jon­ka käyt­tö on sal­lit­tua myös maas­to­pa­lo­va­roi­tuk­sen ai­ka­na.

Kei­tin­tä ei kui­ten­kaan saa jät­tää var­ti­oi­mat­ta, sil­lä tuu­li voi kaa­taa sen hel­pos­ti, ja kei­tin­tä kan­nat­taa käyt­tää vain pa­la­mat­to­mal­la alus­tal­la, ku­ten tau­ko­paik­ko­jen so­ra­poh­jil­la.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely