JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
30.1.2022 17.20

Aurin­ko­säh­kö­jär­jes­telmien tietokortti ja dokumentointi käyttöön pientaloissa

Yhä use­am­mat pien­ta­lot ovat hank­ki­neet au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­män. Tuo­tan­non seu­ran­ta on yk­sin­ker­tais­ta net­ti­se­lai­men tai mo­bii­li­so­vel­luk­sen kaut­ta. Vaik­ka au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mä on huo­le­ton, se vaa­tii myös muu­ta huol­toa ja yl­lä­pi­toa. Lait­teis­ton huol­lok­si miel­le­tään leh­tien, pö­lyn ja toi­si­naan lu­men pois­ta­mi­nen pa­nee­lien pääl­tä.

Seu­raa jär­jes­tel­mään kuu­lu­vien lait­tei­den toi­min­taa sään­nöl­li­ses­ti, et­tei esi­mer­kik­si in­vert­te­ris­sä näy yli­mää­räi­siä va­roi­tus­va­lo­ja. In­vert­te­rit yleen­sä il­moit­ta­vat vi­ois­ta ja käyt­tö­oh­jeen avul­la voi usein pää­tel­lä mis­tä vika joh­tuu.

Jos huo­maat lait­teis­sa poik­ke­a­mia tai säh­kön­tuo­tan­nos­sa ta­pah­tuu se­lit­tä­mä­tön ale­ne­ma, ota yh­teyt­tä jär­jes­tel­män toi­mit­ta­jaan. Tar­kis­ta sil­loin täl­löin liit­ti­mien ja joh­do­tus­ten kun­to. Puh­dis­ta pö­lyt in­vert­te­ris­tä ja ver­ryt­te­le DC-kyt­kin­tä. Kat­so myös, et­tei ka­ton tai sei­nien lä­pi­vien­tien koh­dal­la ole vuo­to­ja.

Jos si­nul­la ei vie­lä ole au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mää ja suun­nit­te­let sen hank­ki­mis­ta, si­säl­ly­tä tar­jous­pyyn­töön jär­jes­tel­män do­ku­men­toin­ti ja tie­to­kort­ti. Au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­män tie­to­kort­ti on tii­vis­tet­ty ku­vaus jär­jes­tel­mäs­tä ja sen si­jain­nis­ta kiin­teis­tös­sä. Sii­tä saa no­pe­as­ti tar­vit­ta­vat tur­val­li­suus­tie­dot esi­mer­kik­si pe­las­tus-, huol­to- tai re­mont­ti­töi­hin. Säi­ly­tä tie­to­kort­tia säh­kö­pää­kes­kuk­sen vä­lit­tö­mäs­sä lä­hei­syy­des­sä. Jos omis­tat au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­män, jos­ta ei ole teh­ty tie­to­kort­tia, sel­vi­tä, saat­ko ti­lat­tua sen jäl­ki­kä­teen jär­jes­tel­mä­si toi­mit­ta­jal­ta.

Lait­teis­ton ja asen­nuk­sen laa­duk­kaa­seen do­ku­men­toin­tiin kuu­lu­vat tie­to­kor­tin li­säk­si käyt­tö­oh­je, säh­kö- ja ra­ken­ne­ku­vat sekä käyt­töö­not­to­tar­kas­tus­pöy­tä­kir­ja. Au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mää kos­ke­vat kiin­teis­tö­mer­kin­nät ja va­roi­tus­kyl­tit ovat osa do­ku­men­toin­tia. Säi­ly­tä kaik­ki do­ku­men­tit sa­mas­sa pai­kas­sa.

Lii­sa Har­ju­la Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely