JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
28.2.2024 16.56

Asemapaikkojen suunnitelmat tarkentuivat – Junien kohtauspaikat tarvitaan vähintään Mynämäkeen ja Ugiin

Var­si­nais-Suo­men lii­ton ja Tur­ku–Uu­si­kau­pun­ki-ra­dan­var­si­kun­tien ti­laa­ma Tur­ku–Uu­si­kau­pun­ki-ju­na­lii­ken­teen uu­sien ase­ma­paik­ko­jen ke­hit­tä­mis­suun­ni­tel­ma on val­mis­tu­nut. Suun­ni­tel­ma pa­ran­taa ase­ma­paik­ko­jen suun­nit­te­lu­val­miut­ta tar­ken­ta­mal­la ai­em­pia sel­vi­tyk­siä.

Sel­vi­tyk­ses­sä on tut­kit­tu Tur­ku–Uu­si­kau­pun­ki-ra­ta­o­sal­ta alus­ta­vil­la ra­ta­tek­ni­sil­lä tar­kas­te­luil­la kah­dek­saa ase­ma­paik­kaa Tu­run Ar­tu­kai­sis­sa, Mas­kus­sa, Nou­si­ai­sis­sa, My­nä­mä­es­sä, Hie­ta­mä­el­lä (My­nä­mä­ki), Veh­maan Vink­ki­läs­sä, Uu­den­kau­pun­gin ase­mal­la ja Ka­la­ran­nas­sa. Rai­si­on Nuo­rik­ka­lan ase­man suun­nit­te­lu ete­nee jo ra­ta­suun­ni­tel­ma­vai­hees­sa eli pal­jon pi­dem­mäl­lä kuin muut ra­ta­o­san ase­mat.

Tur­ku–Uu­si­kau­pun­ki-ra­ta­o­sa on 65 ra­ta­ki­lo­met­riä pit­kä yk­si­rai­tei­nen säh­köis­tet­ty Suo­men ra­ta­ver­kon osuus, jon­ka suu­rin sal­lit­tu no­peus on täl­lä het­kel­lä 60 ki­lo­met­riä tun­nis­sa. Ra­ta­o­sal­la on täl­lä het­kel­lä vain ta­va­ra­lii­ken­net­tä. Ra­ta­o­sal­le on suun­nit­teil­la ta­so­ris­teys­ten pa­ran­nuk­sia ja pois­to­ja, jot­ka yh­des­sä mui­den pe­rus­pa­ran­nus­toi­men­pi­tei­den kans­sa mah­dol­lis­ta­vat ra­dan no­peu­den nos­ton 100 ki­lo­met­riin tun­nis­sa.

Ase­ma­paik­ko­jen alus­ta­vat si­jain­nit on ra­jat­tu Väy­lä­vi­ras­ton ra­ta­tek­ni­sis­sä oh­jeis­sa esi­tet­ty­jen reu­na­eh­to­jen (RATO-oh­jeet) sekä alu­een kaa­va­ti­lan­ne huo­mi­oi­den. Si­jain­neis­sa on huo­mi­oi­tu myös tar­vit­ta­vat kul­ku­yh­tey­det mat­kus­ta­ja­lai­tu­reil­le sekä lii­tyn­tä­py­sä­köin­nin mi­toi­tus ja alus­ta­va si­jain­ti.

Ase­mat ovat alus­ta­vien tek­nis­ten pe­rus­tei­den mu­kaan to­teut­ta­vis­sa il­man suu­rem­pia ra­tainf­rast­ruk­tuu­rin muu­tos­tar­pei­ta tai ase­ma­kaa­va­muu­tok­sia. Uu­den­kau­pun­gin lii­ken­ne­pai­kal­la tar­vit­see huo­mi­oi­da ra­dan­pi­don tar­peet sekä koh­taus­mah­dol­li­suu­det lä­hi­ju­nien ja ta­va­ra­lii­ken­teen vä­lil­lä.

Lii­ken­teel­li­sen tar­kas­te­lun mu­kaan lä­hi­ju­na­lii­ken­teen koh­taus­pai­kat tar­vi­taan tun­nin vuo­ro­vä­lil­lä vä­hin­tään My­nä­mä­keen ja Uu­den­kau­pun­gin ase­mal­le. Tar­kas­te­lus­sa ei huo­mi­oi­tu ny­kyis­tä, mel­ko vä­häis­tä ta­va­ra­lii­ken­net­tä.

Sel­vi­tyk­ses­sä tut­kit­tu­jen ase­ma­paik­ko­jen alus­ta­vat kus­tan­nuk­set ovat kes­ki­mää­rin 1–2 mil­joo­nan eu­ron vä­lil­lä. Uu­den­kau­pun­gin lii­ken­ne­pai­kal­la kus­tan­nuk­sia nos­ta­vat (5–6 mil­joo­naa eu­roa) ra­dan­pi­don tar­pei­den sekä lä­hi­ju­nien ja ta­va­ra­lii­ken­teen koh­taus­mah­dol­li­suuk­sien huo­mi­oi­mi­nen. Ylei­ses­ti suu­rim­pia kus­tan­nuk­sia ovat tur­va- ja ase­tin­lai­te­muu­tok­set sekä tar­vit­ta­vat ge­o­tek­ni­set poh­jan­vah­vis­tuk­set mat­kus­ta­ja­lai­tu­ria var­ten.

Ra­dan pe­rus­kor­jauk­sel­le on teh­ty ra­ta­lain mu­kai­nen ra­ta­suun­ni­tel­ma ja kor­jaus si­säl­tyy Väy­lä­vi­ras­ton in­ves­toin­ti­oh­jel­maan, mut­ta kor­jauk­sen ra­hoi­tus ei ole vie­lä var­mis­tu­nut. En­nen ase­mainf­ran to­teut­ta­mis­ta ja hen­ki­lö­lii­ken­teen aloit­ta­mis­ta tu­lee myös ase­ma­pai­koil­le laa­tia eril­li­set ra­ta­suun­ni­tel­mat ja rata hy­väk­syt­tää hen­ki­lö­lii­ken­teel­le.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely