JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Mynämäki
11.11.2021 7.45

Anita Karppinen Karjalassa: Maati­la­y­ri­tyksen tärkein voimavara on yrittäjä itse

Jen­ni Ky­län­pää

MTK-Kar­ja­la, MTK-My­nä­mä­ki ja MTK-Mie­toi­nen pi­ti­vät sun­nun­tai­na yh­tei­sen sa­don­kor­juu­ju­ma­lan­pal­ve­luk­sen ja -juh­lan Kar­ja­lan kir­kos­sa ja sen jäl­keen kah­vi­ti­lai­suu­den mu­se­ol­la. Kah­vi­tuk­ses­ta vas­ta­si Kar­ja­lan Mar­tat.

Juh­la­pu­heen piti Ani­ta Karp­pi­nen MTK-Var­si­nais-Suo­men Me­nes­ty­vä Maa­ti­la­y­ri­tys -hank­kees­ta. Hän roh­kai­si po­si­tii­vi­seen ajat­te­luun ja muis­tut­ti vil­je­li­jöi­tä huo­leh­ti­maan omas­ta jak­sa­mi­ses­taan.

– Tänä syk­sy­nä moni tus­kai­lee, et­tei ole juu­ri mi­tään syy­tä kiit­tää. Vai­ke­at sää­o­lot pi­la­si­vat mo­nin pai­koin sa­don joko osit­tain tai käy­tän­nös­sä ko­ko­naan. Kiit­tä­mi­nen ei muu­ta vel­ko­ja saa­ta­vik­si tai vet­tä vii­nik­si, mut­ta kii­tol­li­suu­del­la voi sel­vi­tä pa­rem­min vai­keis­ta ajois­ta ja ko­kea elä­män­sä pa­rem­mak­si.

Karp­pi­nen muis­tut­ti, et­tä ne­ga­tii­vi­set tun­teen ka­ven­ta­vat ajat­te­lua, mut­ta po­si­tii­vi­set tun­teet taas ovat ra­ken­ta­via ja ne edis­tä­vät luo­vuut­ta ja vas­taa­not­ta­vai­suut­ta.

– Käy­tän­nös­sä tämä tar­koit­taa enem­män ide­oi­ta, enem­män vaih­to­eh­to­ja, enem­män mah­dol­li­suuk­sia. Nii­tä asi­oi­ta juu­ri kai­va­taan vai­kei­na ja han­ka­li­na ai­koi­na, sa­noi Ani­ta Karp­pi­nen.

Karp­pi­nen us­koo, et­tä kii­tol­li­suus elä­mä­na­sen­tee­na aut­taa voi­maan pa­rem­min ja rat­kai­se­maan on­gel­mia, vaik­ka sil­lä ei mak­se­ta vel­ko­ja, teh­dä uut­ta ta­loa tai saa­da uut­ta lonk­ka­ni­vel­tä. – Kui­ten­kin ai­na on vaih­to­eh­to­ja ja ai­na voi sel­viy­tyä.

MTK-Var­si­nais-Suo­men Me­nes­ty­vä Maa­ti­la­y­ri­tys -hank­kees­sa on Karp­pi­sen mu­kaan ta­voit­tee­na tu­kea maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien hy­vin­voin­tia. Asi­a­kas­työs­sään Ani­ta Karp­pi­nen on koh­dan­nut vil­je­li­jöi­tä, joi­den voi­ma­va­rat ovat vä­his­sä.

– Maa­ti­la­y­ri­tyk­sen tär­kein voi­ma­va­ra on yrit­tä­jä it­se. Moni huol­taa ko­neet ja lait­teet hy­vin, mut­ta it­ses­tään huo­leh­ti­mis­ta ei pi­de­tä ko­vin tär­ke­ä­nä. Kun­nes tu­lee sei­nä vas­taan. Sitä ei kan­na­ta jää­dä odot­ta­maan.

Ani­ta Karp­pi­nen muis­tut­ti, et­tä jo­kai­sel­la on oi­keus le­poon, vir­kis­tyk­seen ja hel­lit­tä­mi­seen. Karp­pi­sen mie­les­tä omas­ta hy­vin­voin­nis­ta huo­leh­ti­mi­nen on jo­kai­sen vel­vol­li­suus.

– It­sel­le­ni ai­na­kin on kir­kas­tu­nut - niin oman työ­ni kaut­ta kuin myös ko­ro­na­e­pi­de­mi­an myö­tä - mi­ten tär­ke­ää on huo­leh­tia omas­ta ja lä­heis­ten­sä jak­sa­mi­ses­ta ja hy­vin­voin­nis­ta, Karp­pi­nen sa­noi.

– Ih­mis­suh­teet ovat yk­si tär­keim­mis­tä voi­ma­va­rois­tam­me.

Sa­don­kor­juu­juh­las­sa har­mo­nik­kaa soit­ti nou­si­ais­lai­nen Il­ma­ri Hun­sa. Päi­vän teks­tin lu­ki­vat Päi­vi Kal­lio (MTK-Kar­ja­la), Veli-Tuo­mas Poh­jo­la (MTK-Mie­toi­nen) ja Ant­ti Sep­pä (MTK-My­nä­mä­ki).

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely