JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
5.1.2022 15.27

Aluevaalien kampan­join­nissa ja äänes­tys­pis­teissä huomioitava rajoitukset

Tam­mi­kuun alu­e­vaa­lit käy­dään 23.1. ja vaa­li­kam­pan­join­ti on al­ka­nut tu­le­vil­la hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la. Epä­sel­vyyt­tä on ai­heut­ta­nut sekä se, mi­ten kam­pan­join­tia voi­daan teh­dä ter­veys­tur­val­li­ses­ti ko­koon­tu­mis­ra­joi­tus­ten puit­teis­sa, et­tä se, mi­ten ää­nes­tä­mi­nen voi­daan jär­jes­tää sul­je­tuik­si mää­rä­tyis­sä ti­lois­sa.

Ko­ro­na­pan­de­mi­an no­pe­aa le­vi­ä­mis­tä hil­li­täk­seen alu­e­hal­lin­to­vi­ras­tot ovat mää­rän­neet mo­nel­le alu­eel­le ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­sia ja ra­joi­tuk­sia eri­lais­ten ti­lo­jen käyt­töön. Alu­e­hal­lin­to­vi­ras­tot ei­vät ole kiel­tä­neet to­ri­kam­pan­join­tia tai muu­ta­kaan vaa­li­kam­pan­joi­hin liit­ty­vää toi­min­taa, kun­han se on voi­mas­sa ole­vien ko­koon­tu­mis- ja ti­lo­jen­käyt­tö­ra­joi­tus­ten mu­kais­ta.

Ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­set kos­ke­vat ylei­sö­ti­lai­suuk­sia, myös vaa­li­kam­pan­joi­den osal­ta. Ylei­sö­ti­lai­suuk­sia ovat esi­mer­kik­si eri­lai­set vaa­li­tu­vat ja -tel­tat, joi­hin kut­su­taan ih­mi­siä kes­kus­te­le­maan. Tyy­pil­li­ses­ti vä­keä hou­ku­tel­laan täl­lai­seen ra­jat­tuun ti­laan yh­tä­ai­kai­ses­ti pai­kal­le joko mai­nos­ta­mal­la ti­lai­suut­ta en­nak­koon, taik­ka pai­kan pääl­lä kut­su­mal­la ohi­kul­ki­joi­ta liit­ty­mään jouk­koon.

Ti­lai­suu­den jär­jes­tä­jän on huo­leh­dit­ta­va myös sii­tä, et­tä hy­gie­nia- ja tur­va­oh­jei­ta nou­da­te­taan. Täs­sä epi­de­mi­a­ti­lan­tees­sa alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to suo­sit­taa vah­vas­ti eri­lais­ten kes­kus­te­lu- ja ta­paa­mis­ti­lai­suuk­sien jär­jes­tä­mis­tä etä­nä esi­mer­kik­si in­ter­ne­tin vä­li­tyk­sel­lä.

Esit­tei­den tai tuot­tei­den ja­ka­mi­nen sa­tun­nai­sil­le ohi­kul­ki­joil­le ei ole ylei­sö­ti­lai­suus, mut­ta ohi­kul­ki­joi­den oh­jaa­mi­nen ra­jat­tuun ti­laan lä­hek­käin on. Alu­eit­tain on voi­mas­sa eri­lai­sia mää­räyk­siä sii­tä, voi­ko ylei­sö­ti­lai­suuk­sia jär­jes­tää lain­kaan, ja jos voi, kuin­ka suu­ria, ja mit­kä ovat ra­joi­tuk­set sisä- ja ul­ko­ti­lois­sa. Ti­lai­suu­den jär­jes­tä­jän on huo­leh­dit­ta­va, et­tä ti­lai­suu­des­sa nou­da­te­taan alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton mää­räyk­siä ylei­sö­mää­räs­tä ja et­tä sal­lit­tua mää­rää ei yli­te­tä mis­sään vai­hees­sa.

Var­si­nais-Suo­mes­sa kaik­ki ylei­sö­ti­lai­suu­det ja ylei­set ko­kouk­set si­sä­ti­lois­sa ja ul­ko­ti­lois­sa hen­ki­lö­mää­räs­tä riip­pu­mat­ta ovat kiel­let­ty­jä. Ra­joi­tuk­sis­ta ei voi va­pau­tua käyt­tä­mäl­lä ko­ro­na­pas­sia. Ra­joi­tuk­set ovat voi­mas­sa 15.1. as­ti.

En­nak­ko­ää­nes­tys ja ää­nes­tys vaa­li­päi­vä­nä ei­vät ole ylei­sö­ti­lai­suuk­sia, jol­loin nii­tä ei­vät kos­ke alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­set. En­nak­ko­ää­nes­tys ei myös­kään ole sel­lais­ta huvi- ja vir­kis­tys­toi­min­taa, jon­ka osal­ta kaup­pa­kes­kus­ten ylei­set ti­lat on muu­toin sul­jet­tu.

Näköislehdet

Kysely