Keskiviikkona julkaistiin tuloksia kahdesta kyselytutkimuksesta, jotka liittyvät yrittäjyyteen. Tulkinnan mukaan tulokset antavat kahdenlaista tietoa siitä, miten suomalaiset yrittäjyyteen suhtautuvat.
Varsinais-Suomen Omistajanvaihdospalvelun ja Varsinais-Suomen Yrittäjien toteuttaman selvityksen mukaan maakunnan yli 55-vuotiaista yrittäjistä puolet olisi valmis luopumaan yrityksestään seuraavan kolmen vuoden aikana. Vaikka vastaajamäärä jäi pieneksi eli runsaaseen 100:aan, niin tuloksesta voi vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä.
Luopumista harkitsevien ikäyrittäjien määrä on yllättävän suuri. Voisi luulla, että monelle yrittäjälle oman firman pyörittäminen on tulohankinnan ohella sellainen elämäntapa, josta ei hevin haluta heivata. Selvitystulos sotii myös sitä ajatusta vastaan, että nykypäivänä työuria pyritään pidentämään. Tämän perusteella myös yrittäjien olisi jaksettava painaa työelämässä, vaikka ikävuosia kertyykin.
Arvelut suomalaisten arkuudesta ryhtyä yrittäjiksi saavat toisenlaisen viestin Suomen Yrittäjien työelämägallupin tuloksista, joiden mukaan yli viidennes on pohtinut yrittäjäksi lähtemistä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Pelkästä haihattelusta ei ole kyse, sillä kolmasosalla vastaajista oli jo valmis yritysidea mielessä. Yli 1000 vastaajan joukossa oli työelämässä toimivia työntekijöitä, toimihenkilöitä, johtavassa asemassa olevia, yrittäjiä ja työttömiä.
Lisäuskoa suomalaisen yrittäjyyden jatkumoon antaa aiemmin tänä vuonna julkaistu nuorten tulevaisuusraportti, jonka mukaan noin 40 prosenttia peruskoululaisista, ammattikoululaisista ja lukiolaisista on kiinnostunut yrittäjyydestä.
Kaikkien yhteinen tavoite lienee se, että Suomeen saataisiin lisää työpaikkoja. Niiden luomiseen tarvitaan yrityksiä, sekä isoja että pieniä firmoja.
Harmillista on, jos varsinaissuomalaisten konkariyrittäjien luopumishalukkuus johtaa siihen, ettei jatkajaa löydy myymällä tai sukupolvenvaihdoksella.
Vesa Penttilä