Perjantai oli Vakan alueen ex-kunnissa varsinainen VPK-päivä. Aamupäivällä keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen piipahti Mietoisissa kuulostelemassa, mitä paikallinen VPK-väki miettii tulevasta hyvinvointialueuudistuksesta. Iltapäivällä Askaisissa vietettiin paloaseman vihkiäisiä, vaikka rakennus otettiin käyttöön jo keväällä 2020. Koronailkimys tätäkin juhlaa viivytti.
Sekä Mietoisissa että Askaisissa nousi esille ensinnäkin se, kuinka tärkeää vapaaehtoistyö on pelastustoiminnassa. Sopimuspalokunnat hoitavat lähes puolet kaikista pelastustehtävistä. Kuvaavaa on se, että kun esimerkiksi Mietoisissa tulee hälytys, täysi miehistö on liikkeellä keskimäärin viidessä minuutissa. Palkkapalokunnista saisi odotella apua tovin ja toisenkin.
Perjantain VPK-puheissa oli myös huolenaiheita. Kukaan ei vielä tiedä, mihin jamaan pelastustoimi lopulta muokkautuu, kun Suomi siirtyy hyvinvointialueiden aikakauteen ensi vuoden alussa. Jos taas pitäisi ennustaa, niin Varsinais-Suomen maantieteellisesti tiheä paloasemaverkosto ei siirtymäajan jälkeen vuositolkulla säily.
Tähän viittasi Maskun kunnanjohtaja Arto Oikarinen Askaisten paloaseman vihkiäisissä. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään Maskussa on kolme paloasemaa. Mahdollisessa pudotusleikissä Lemu voi olla suurimman uhan alla, sillä tuskin Maskun keskustaajaman ja Askaisten upouuden paloaseman alasajoon heti tilaisuuden tullen ryhdytään.
Mietoisissa muistutettiin perjantaina muun muassa siitä, että VPK on lapsille ja nuorille ilmainen harrastus. Tämä on tärkeä pointti, sillä nykyään monilla vapaa-aikatoimilla on hintalappu, jossa euromäärä on varsin tuhti jopa niin, että harrastus tyssää rahaan.
Lisäksi VPK:ssa oppinsa saanut henkilö saattaa joskus pelastaa jopa ihmishengen. Muita harrastuksia yhtään väheksymättä on todettava, ettei vastaavanlaisiin urotekoihin ole mahdollisuuksia kuorolaulussa tai jääkiekossa. Ehkä VPK-toimintaa ei osata tarpeeksi arvostaa.
Vesa Penttilä