Sosiaali-, terveys- ja pelastusalan palvelut siirtyivät vuodenvaihteessa eri puolilla hyvinvointialueiden vastuulle. Uudistus oli ja on edelleen niin jättimäistä kokoluokkaa, ettei ole kohtuullista edellyttää kaiken toimivan mutkattomasti noin vain sormia napsauttamalla.
Vähemmälle huomiolle on myllerryksessä jäänyt se, että kunnat vastaavat yhä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Tässä Vehmaan kunta ottaa nyt loppuvuoden aikana komean loikan kuuntelemalla laajasti varttuneen väen toiveita. Vehmaa kysyy kaikilta 65 vuotta täyttäneiltä kuntalaisilta ajatuksia ikääntyvien asukkaiden palveluista (V-SS 12.12.)
Niin kuin arvata sopii ikääntyvässä Suomessa, niin kyselyn saaneiden määrä ei ole Vehmaalla suinkaan vähäpätöinen. Vehmaalaisista likimain kolmasosa eli lähes 700 kuntalaisista on saanut henkilökohtaiseen ikämittariinsa vähintään 65 vuotta. Tuskin vaatii suurta viisautta, jos veikkaa, että tämän ikäluokan osuus koko väestöstä kasvaa Vehmaalla ja myös muualla.
Toivottavasti Vehmaan varttunut väki käyttää nyt tilaisuutta hyväkseen ja vastaa sankoin joukoin kunnan esittämiin kysymyksiin. Nyt on mahdollisuus laaja-alaiseen kannanottoon niin, ettei jälkikäteen tarvitse itsekseen jupista.
Vehmaan kunnalla on testamentti- ja säätiövaroja niin, että euroilla kyetään järjestämään todellista palvelukohennusta. Tietenkään kaikille ei ole kaikkea mahdollista tarjolla, mutta nyt on juuri oikea hetki tuoda ajatuksia esille.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on usein kyse ennaltaehkäisevästä työstä. Tämä saattaa asettaa päättäjät vaikeaan tilanteeseen: jos nyt laitetaan tietty summa tähän työhön, niin panostuksen mahdolliset ja todennäköiset terveys- ja kustannusvaikutukset näkyvät vasta viiveellä.
Myös kolmatta sektoria on huudettu apuun tukemaan ikääntyvää kansaa. Vapaaehtoistyö on ilman muuta oivaa lisävoimaa, mutta sen varaan varttuneen väestön palvelutarjontaa ei voi kovinkaan pitkälle laskea.
Vesa Penttilä