Keskiviikkona Uudessakaupungissa kokoonnuttiin pohtimaan Varsinais-Suomen matkailuelinkeinon valttikortteja osana tämän vuoden aikana toteutettavaa työpajojen sarjaa. Vaikka luontoelämykset kuten revontulet ja yötön yö vetoavat matkailijoihin, sekään ei ole niin läpileikkaava teema kuin ruoka, johon nyt keskityttiin.
Paikallinen, autenttinen, lähellä tuotettu, puhdas ja vastuullinen ruoka on yksi niistä syistä, joka saa matkailijan valitsemaan matkakohteekseen Suomen. Tehdäkseen niin matkailijan on saatava tietoa, helposti ja osaamallaan kielellä.
Alalla on tärkeää verkostoituminen ja tasokas ulosanti. Pizzan ja pastan jokainen tunnistaa vähemmästäkin, mutta kun kyse on paikallisesta ruoasta, pitäisi ravintoloiden osata luonnehtia tarjontaansa verkkosivuillaan niin valokuvin kuin sanallisestikin. Vasta silloin kun ravintola nousee esille toistuvasti useasta lähteestä tai ravintoloiden listauksesta, näyttäytyy se matkailijalle uskottavana.
Paikalliset helmet voivat jäädä katveeseen, jos ne jäävät yksin. Intohimoisella ruokaosaajalla ei ehkä olekaan tuotteistamisen tai markkinoinnin taitoja. Siksi erilaisilla toimijoita kokoon saavilla hankkeilla on tärkeä osansa.
Yksi Uudessakaupungissa esitellyistä hankkeista oli Ukipolis Oy:n hallinnoima Bikemenu 2 -hanke lounaisen Suomen alueella. Se yhdistää nykyisiä ja valmisteilla olevia pyöräreittejä, jolloin saadaan aikaan tarpeeksi laaja kokonaisuus kansainvälistä kiinnostusta ajatellen. Pyörämatkailijan on mahdollista valita reittinsä suuremmasta reitistöstä itseä kiinnostavan teeman mukaan, joka voi liittyä vaikka lähiruokaan, ruukkeihin, vesistöihin tai geologiaan.
Matkailutoimijoiden mukaan yksi Suomeen matkustamisen peruste on täällä vallitseva vastuullisuus. Ruokahävikin ja ympäristövaikutusten vähentämisen lisäksi vastuullisuus tarkoittaa nykyään myös sosiaalisen kestävyyden huomioimista. Silläkin, miten työvoimaan suhtaudutaan ja millaiset olot heillä on, on merkitystä.
Saara Huovinen