Tästä on puhuttu pitkään: monien mielestä Vakka-Suomen seutukunta tarvitsisi oman kansanedustajan. Tätä korosti haastattelussa (V-SS 2.3.) uusikaupunkilainen Helena Vartiainen (sd.), joka istui vajaan kauden 1990-luvun lopulla. Viimeksi Vakka-Suomesta on valittu kansanedustaja vuoden 2007 vaaleissa, kun laitilalainen Timo Kaunisto (kesk.) sai äänestäjiltä riittävää tukea.
Nyt vakkasuomalaisten odotus on ohi, sillä taivassalolainen Milla Lahdenperä (kok.) nousee eduskuntaan. Vaikka Lahdenperä on ollut viime vuosina poliittisessa nosteessa kunta- ja aluevaaleissa, niin monille valinta Arkadianmäelle saattoi tulla yllätyksenä. Lahdenperän kampanjointi tuotti kuitenkin tulosta niin, että hän kiilasi kokoomuksen sisäisessä kisassa ex-ministeri Anne-Mari Virolainen edelle. Kun kokoomus lisäsi Varsinais-Suomessa paikkamääräänsä neljästä viiteen, Lahdenperästä tuli vaalipiirin viimeinen läpimenijä.
Vakka-Suomessa jäi vaalituloksesta myös jossiteltavaa. Kun suosiosyöksylaskussa ollut keskusta menetti toisen paikkansa, uusikaupunkilainen Mauri Kontu jäi puolueen ensimmäiselle varasijalle. Tosin vakkasuomalaisittain tilannetta voi pyöritellä myös niin, että jos keskusta olisi saanut tarpeeksi ääniä ja Kontu olisi valittu, Lahdenperä olisi pudonnut kansanedustajien listalta.
Kun Vakka-Suomen Sanomien levikkialue ulottuu myös Turun seutukunnan alueelle, niin vaaleissa alueen kansanedustajien määrä tuplaantui. Maskulainen Ritva Elomaa (ps.) aloittaa jo neljännen kautensa ja naantalilaisesta Vilhelm Junnilasta (ps.) tulee toisen kauden kansanedustaja. Uusi tulokas on naantalilaistunut takavuosien tv-julkkis Pauli Aalto-Setälä (kok.), joka harppasi politiikan ulkopuolelta heti ensimmäisellä yrityksellään eduskuntaan.
Pienenä yksityiskohtana voidaan paikallislehden näkövinkkelistä todeta se, että Vakka-Suomen Sanomia julkaisevan osuuskunnan hallituksessa istuu jatkossa kaksi kansanedustajaa: Elomaa ja Lahdenperä.
Vesa Penttilä