Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi viime viikolla avauskokouksessaan luottamushenkilövalinnat pikavauhtia ennakkoon neuvotellun puoluejaon perusteella. Kun puolueet olivat ripotelleet omat ehdokkaansa sopiviin tehtäviin, soraääniä ei syntynyt.
Aluehallituksen dominoivaa roolia hieman kritisoitiin valtuustossa. Kun kuntatasolla kunnanhallitus on tavallaan merkittävin päätöselin, niin sama päätelmä taitaa päteä maakunnassa.
Hyvinvointialueen päättäjät toimivat ilman rajoja koko Varsinais-Suomen hyväksi. Silti aluehallituksen kokoonpanossa on maantieteellinen kauneusvirhe: 15 jäsenen joukossa on edustusta kaikista Varsinais-Suomen seutukunnista Vakka-Suomea lukuun ottamatta. Tosin uusikaupunkilaiset Mauri Kontu (kesk.) ja Raimo Löfstedt (kok.) saivat sentään hallituksen varajäsenpaikat.
Vakka-Suomen Sanomien ydinlevikkialueen paitsioasemaa lisää se, ettei aluehallituksessa ole myöskään maskulaista, mynämäkeläistä eikä nousiaislaista jäsentä. Toki hallituksen varapuheenjohtaja Jouni Mutanen (kesk.) ja jäsen Toni Forsblom (kok.) tuovat naantalilaisuutta päätöksentekoon.
Puolueiden luottamustehtäväpaikkajaossa pitää nykyään ottaa huomioon sukupuolikiintiö. Kun myös henkilökohtaisen äänimäärän pitäisi vaikuttaa, niin etenkin keskustalta voi kysyä, miksi hallitusvalinnoissa loimaalainen Tarja Ek-Marjamäki ohitti naantalilaisen Reetta Tanila-Järvisen ja mynämäkeläisen Päivi Maisilan.
Edes symbolisella tasolla olisi voitu toimia niin, että ilman aluevaltuustopaikkaa jääneet kunnat olisivat saaneet oman edustajansa johonkin lautakuntaan. Rippeitä ei kuitenkaan kaikille pikkukunnille riittänyt. Vakan alueelta Kustavi ja Vehmaa nousivat nyt mukaan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen päätöksentekoon niinkin pontevasti, että molemmilla kunnilla on lautakunnissa yksi varajäsenen paikka.
Jos Turku-mörkö maakunnassa pelottaa, niin pitää muistaa, että aluehallituksessa on vain viisi turkulaista.
Vesa Penttilä