Olivatko Mynämäessä tehdyn Suomen ensimmäisen auton vanteet puuta vai metallia? Onko Taivassalossa ollut dinosauruksia? Kumpi on suositumpi Nousiaisissa, Ronaldo vai Messi? Miksi ihmiset roskaavat?
Parhaillaan menossa oleva Uutisten viikko tuo Vakka-Suomen Sanomiin tuoretta ja nuorekasta otetta, kun toimittajat ovat etsineet vastauksia Mynämäen Tavastilan, Nousiaisten Valpperin ja Taivassalon koulujen oppilaiden esittämiin kysymyksiin. Niiden kirjo on hyvin laaja: mukana on hieman hupsuilta tuntuvia, mutta toisaalta myös erittäin asiapitoisia kysymyksiä. Joka tapauksessa vastattaviksi tuli tukku kysymyksiä, joita ei välttämättä olisi toimituksessa keksitty.
Kysymyksiin on haettu vastauksia laajalta asiantuntijajoukolta. Samalla on tehty hieno havainto siitä, kuinka asiallisesti aikuiset ovat nuoren väen kysymyksiin vastanneet.
Monet Uutismedian liiton jäsenlehdet ovat vahvasti toteuttamassa eri tavoin Uutisten viikkoa. Nämä näkyy lehtien sisällöissä, kun palstoille pääsee tavallista enemmän lapsia ja nuoria.
Tutkittu tieto ja hatara mielikuva kertovat samankaltaista viestiä siitä, ettei paperilehti oikein istu nykynuorison käteen. Toki tietoa ajankohtaisista tapahtumista haetaan medioiden nettiversioista, mutta samaan aikaan moni turvautuu myös sosiaalisen median valtavaan tarjontaan.
Todennäköisesti on haihattelua haaveilla siitä, että tämän päivän nuorisosta tulisi vielä joskus paperilehtien suurkuluttajia. Mediamaailman myllerryksissä tässä ei ole mitään kummallista, kun muistaa, että yhä enenevissä määrin myös varttuneempi kansa on siirtynyt digilehtien lukijoiksi.
Uutisten viikolla on kuitenkin tärkeä ja jopa ylevä tavoite: lapsille ja nuorille pyritään tarjoamaan työkaluja kriittiseen medialukutaitoon. Samaa taitoa vaadittaisiin myös muilta tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median seuraajilta. Viikko korostaa lisäksi uutismedian merkitystä luotettavan tiedon ja inspiroivien tarinoiden välittäjänä.
Vesa Penttilä