Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö julkaisevat pari kertaa vuodessa pk-barometrin, jonka avulla selvitetään pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloustilannetta. Viimeisin barometri julkaistiin tämän viikon keskiviikkona.
Varsinais-Suomessa suhdannekäyrät ovat kääntyneet mukavasti nousuun pandemian aiheuttamien vaikeuksien jälkeen. Taloudellista epävarmuutta on edelleen, mutta tilanne on selvästi muuttunut, kun vertaa esimerkiksi keväällä julkaistuun pk-barometriin.
Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter kertoi tilanteen olevan tällä hetkellä siinä mielessä erikoinen, että kehittymishalukkuutta ja töitäkin yrittäjillä olisi, mutta kustannusten nousu ja työvoimapula ovat tällä hetkellä kehittymisen esteenä (V-SS 2.9.)
Tiedotustilaisuudessa, jossa pk-barometriä esiteltiin toimittajille, Munter kertoi, että joidenkin alojen yrittäjät joutuvat jopa ostamaan palveluja toiselta yrittäjältä, jotta pääsevät töissään eteenpäin. Tämä siksi, että työvoimaa ei vaan yrityksistä huolimatta löydy.
Vastaava ilmiö havaittiin myös Uudessakaupungissa viime keväänä, kun yrittäjäyhdistys ja kaupunki toteuttivat yrityskyselyn paikallisille yrittäjille. Uusikaupunkilaisten yrittäjien vastauksista kävi tuolloin ilmi, että työvoiman saatavuus ja työvoiman koulutus koettiin olevan vain kohtalaisella tasolla. (V-SS 22.6.).
Hanna Munterin mukaan osaavaa työvoiman saatavuus ei ole aina koulutuksestakaan kiinni, sillä työnantajat ovat valmiita myös kouluttamaan työntekijöitään, mutta tekijöitä ei vain ole.
Tilanne on siinäkin mielessä ristiriitainen, että työttömien määrä ei ole kuitenkaan loppunut, vaikka toki vähentynyt, kun vertaa esimerkiksi vuoden takaiseen tilanteeseen. Vakka-Suomessa on viimeisimmän työttömyystilaston mukaan koko maan kuudenneksi paras työllisyystilanne. (V-SS 26.8.).
Jenni Kylänpää