Aurinko porottaa kuumasti myös Suomessa, kuten viimeisiään vetelevän kesänä kansalaiset ovat huomanneet joko hurraten tai kiroillen. Yhdysvaltojen sää-ja valtamerentutkimusorganisaation mukaan heinäkuun oli 142-vuotisen mittaushistorian kuumin. Termi ilmastonmuutos tulee väkisinkin mieleen.
Edesmennyt sanataituri Juice Leskinen loruili aikoinaan siitä, kuinka aurinko on typerä, kun se paistaa kesällä, vaikka muutenkin on lämmin. Aurinko ei kuitenkaan ole vain ilomöllykkä, vaan nykyihminen osaa hyödyntää lämpöistä taivaankappaletta.
Uudenkaupungin Kalantiin on tulossa suunnitelmien mukaan Suomen oloissa jättimäinen aurinkoenergian tuotantoalue (V-SS 1.7.). Taivaalta on tarkoitus ottaa talteen energiaa niin, että se piisaisi jopa 15 000 omakotitalon lämmitykseen.
Auringosta on jo totuttu hamstraamaan energiaa pienimuotoisemmin. Säteilykeräimiä on asennettu asuntojen ja myös julkisten rakennusten katoille. Nämä hankkeet eivät ole juuri vastustusta aiheuttaneet.
Toisin on tilanne, kun puhutaan tuulivoimasta. Myös tuulisen luontoilmiön ihminen osaa valjastaa omaksi hyödykseen. Voisi luulla, että tuulivoimahankkeet saisivat pelkkää suitsutusta, mutta näin ei ole.
Mynämäen Juvansuon ja Laitilan Kolsan alueelle suunniteltu tuulivoimahanke on edennyt ympäristövaikutusten arviointivaiheeseen (V-SS 13.8.). Mynämäen Kivikylässä on herätty vastustamaan tuulivoimapuistoa.
Tuulivoimaloita vastaan on esitetty useita perusteluita. Niitä ei tietenkään pidä väheksyä, oli sitten kyseessä tutkittuun tietoon tai omakohtaisiin tuntemuksiin liittyvää kommentointia. Tuulesta on saatavilla vaikeaa voimaa.
Virheellisesti väitetään, ettei makuasioista voi kiistellä. Juuri niistä voi, ei niinkään faktoista. Joidenkin mielestä reippaasti puustorajan ylittävät tuulimyllyt ovat maisemaa pilaavia rumiluksia. Joku toinen voi olla sitä mieltä, että pyörivät lavat piristävät vaikkapa Porin ja Vaasan välisellä tylsällä tieosuudella.
Vesa Penttilä