Vakan alueen kylät ovat menestyneet mainiosti, kun Varsinais-Suomessa on ratkottu Vuoden kylä -kilpailun voittajaa. Kisan 20-vuotisen historian aikana alueelle saatiin jo viides ykköspalkinto, kun Varsinais-Suomen Kylät -yhdistys myönsi heinäkuussa tämän vuoden tittelin Nousiaisten Valpperiin.
Aiemmin kunniamainintaa on juhlittu Uudenkaupungin Pyhämaan Luodossa, Mynämäen Asemanseudulla, Naantalin Livonsaaressa ja Taivassalon Vehaksessa. Nyt myös Valpperi on virallisesti kylätoiminnan parasta A-ryhmää.
Voi olla, ettei kyläkisaraadissa ollut tänä vuonna valtavia vaikeuksia voittajan valinnassa. Toki eri puolilla maakuntaa tehdään ansiokasta kylätyötä, mutta Valpperissa meno on äitynyt viime aikoina hurjaksi. Mitenkään yliampuvalta ei kuulosta valpperilainen nykyluonnehdinta, jonka mukaan ikivanhan urheilutalon ja uudehkon kyläkoulun ympäristö on muokkautunut vapaa-aikakeskukseksi.
Harmittelut talkoohengen hiipumisesta eivät koske Valpperia ainakaan yhtä rankasti kuin monia muita kyliä ja yhdistyksiä. Aiemmin hiihtokeskuksena tunnetussa Valpperissa voi nykyään puuhata jo monenlaista, kun pitkälti vapaaehtoisvoimin kylälle on kyhätty uusia harrastusmahdollisuuksia.
Valpperia vauhdittaa myös niinkin vanha keksintö kuin raha. Leader-hankkeisiin saatujen eurojen lisäksi talousturvaa tuo Valpperin kehittämisrahasto, joka on perustettu edesmenneen Erkki Peltolan testamenttivaroista.
Valpperi saattaisi olla pelkkä harrastusten keskittymä ilman viitisen vuotta sitten valmistunutta uutta kyläkoulua. Peltola avitti myös kouluhanketta lahjoittamalla tontin urheilutalon naapurista. Nyt alakoulu on ainakin teoriassa sellainen vetovoimatekijä, joka voisi houkutella maaseutuasumisesta haaveilevia lapsiperheitä.
Vakka-Suomen Sanomien juhlavuoden vieraileva päätoimittaja, Varsinais-Suomen lemulainen kyläasiamies Tauno Linkoranta tosin totesi viime joulukuussa, ettei kunta ole osannut mainostaa Valpperin koulua. Miksi ei?
Vesa Penttilä