Kaikenlaista harmia oma-aloitteiset kuntalaiset saavat aikaan. Vaikka tarkoitus olisi hyvä, talkoohengessä työhön tarttuva voi päätyä viranhaltijan haukkumaksi – ainakin Janakkalassa.
Aamulehti kertoi 12.1. tapauksesta, jossa Janakkalassa asuva mies jäi verekseltään kiinni auratessaan kevyen liikenteen väylää mönkijällään. Paikalle osunut viranhaltija haukkui hänet, sillä miehellä ei ollut virallista lupaa kunnossapitoon. Kunnan näkökulmasta kyse oli salaa auraamisesta.
Tampereellakin on sattunut ja tapahtunut. Aamulehti kertoi aiemmin tammikuussa (5.1.) urheiluseura Ikurin Vireen hirvittävästä virheestä. Seura oli ajanut ladut kaupungin ylläpitämälle hiihtoladulle.
Joulukuussa (16.12.) Aamulehti kertoi tapauksesta, jossa kaupungille harmia oli aiheuttanut Näsijärveen laittoman avannon tehnyt kansalainen. Kaupungin avannolle asettama talviuinnin kieltävä kyltti oli kenties aiheuttanut harmia avantoa käyttäneille, sillä se oli päätynyt Tampereen oikeustalon viereen
Hieman huvittavilta kuulostavia tapauksia yhdistää kysymys siitä, kenen vastuulla turvallisuus on.
Tampereen kaupungin kanta oli, että yksityinen avanto on vaaraksi turvallisuudelle. Avannon tekeminen kaupungin järville ei ole jokamiehenoikeus.
Kaupunki vastaa myös latujen turvallisuudesta ja siksi sen on oltava tietoinen latujen kunnosta ja turvallisuudesta. Nyt oli ilmeisesti tullut yllätyksenä, että ladut olivat kunnossa, vaikka kaupunki ei pistänyt tikkua ristiin asiassa.
Janakkalassa kunta selitti kieltoa muun muassa sillä, että auraaminen saa asukkaat luulemaan, että reitti kuuluu kunnan kunnossapitoalueeseen. Silloin myös vastuu reitin turvallisuudesta olisi kunnalla.
Vaikka talkoohengen perään haikaillaan, jokaisen kannattaa pitää huoli vain omista asioista. Vastuuta riittää, sillä Omakotiliiton artikkelin mukaan talvikunnossapidon laiminlyönyt omakotitalon asukas on vastuussa, jos kutsumaton vieras liukastuu pihamaalla.
Herää kysymys, onko elämämme liian säännösteltyä?
Jesse Ranta