Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on jahnattu niin pitkään ja hartaasti, että nyt päätepysäkin häämötys lähitulevaisuudessa pitäisi iloinen asia, kun kerran remonttia on haluttu vuositolkulla ja sitä on valmisteltu erilaisilla hallituskokoonpanoilla. Politiikka ei kuitenkaan olisi politiikkaa, jos nyt ratkaisulle aplodeerattaisiin yksituumaisesti yli valtakunnallisen hallitus- ja oppositiorajan.
Ketään ei yllätä se, että hallitus kehuu aikaansaannostaan ja että oppisitio etsii siitä valuvikoja. Viilaamista varmasti piisaa, sillä ainakaan kertarykäisyllä sote-mallista ei tule sellaista, että päättäjät voisivat huokaista: nyt se on lopullisesti valmis.
Kuntaliiton elinvoima- ja talousyksikön johtaja Jarkko Huovinen totesi osuvasti (V-SS 19.8.), että sote-uudistus on hyppy tuntemattomaan. Häntä komppasivat erilaisin sanakääntein Vehmaan kunnanjohtaja Ari Koskinen ja Taivassalon kunnanjohtaja Vesa Rantala. Ilmeisesti kukaan ei tarkalleen tiedä, mitä uusi ja uljas sote käytännössä tarkoittaa.
Maskun kunnanhallituksen puheenjohtaja Mari Karsio (kok.) ja valtuustoa luotsaava Taito Ylhäinen (ps.) liittyivät arvuuttelijoiden joukkoon (V-SS 20.8.). Kun Maskun terveyskeskus alkaa olla remontin tarpeessa ja kun naapurikunnassa Nousiaisissa Moisiokoti on joidenkin arvioiden mukaan purkukunnossa, niin mitenkään mahdottomalta ei tunnu sellainen ajatus, että näiden talojen tarjoamat palvelut siirtyisivät tulevalla sote-alueella isompiin yksiköihin.
Kun jo kolmen kunnan kimppa eli perusturvakuntayhtymä Akseli on karsinut toimipisteitään, niin muutaman lantin voisi lyödä vetoa siitä, että sama suuntaus jatkuu suuressa ja mahtavassa sotessa. Varsinaissuomalaiset voivat lohduttautua sillä, että jos jokin luukku naulataan kiinni, niin etäisyydet säilyvät siedettävinä, vaikka kuntarajoja joutuisikin palveluiden perässä ylittämään.
Toki esimerkiksi Vehmassalon pikkukunnista kertyy jo matkaa isompiin kirkonkyliin.
Vesa Penttilä