Viime syksynä Skotlanti alkoi ensimmäisenä valtiona maailmassa tarjota ilmaisia kuukautissuojia kaikille niitä tarvitseville. Uuden lainsäädännön mukaan kuukautissuojat tulee saada käyttöönsä kohtuullisen helposti ja arvokkaasti, ilman vaadetta todistella niiden tarvetta.
Vaikka muutaman euron maksavat hygieniatarvikkeet eivät äkkiseltään kuulosta kalliilta, menoerä toistuu säännöllisesti vuosikymmeniä. Jos asianmukaisiin suojiin ei ole varaa, puhutaan Suomessakin kuukautisköyhyydestä. Pahimmillaan kaupassa voi joutua valitsemaan ruuan tai kuukautissuojien välillä.
Maailmanlaajuinen ongelma koskee erityisesti kehittyviä, heikkojen saniteettiolosuhteiden maita vaikeuttaen tyttöjen osallistumista kouluun. Mutta jäädään meilläkin koulusta tai työstä kotiin kuukautisten aikana, kun siteisiin ei ole varaa. Plan International Suomen keväällä teettämän kyselytutkimuksen mukaan viisi prosenttia 15–60-vuotiaista menstruoivista suomalaisista on joutunut ainakin joskus tähän tilanteeseen. 15–24-vuotiaista jopa 22 prosenttia koki varojen vähyyden olleen ongelma kuukautissuojien hankkimisessa.
Suomessa kuukautissuojien arvonlisävero on 24 prosenttia. Arjessa välttämättömän tuotteen veroa tulisi monen mielestä madaltaa tai poistaa se kokonaan – taloudellisen tasa-arvon nimissä.
Vakan alueella Kustavi on tarjonnut kuukautissuojia 11–25-vuotiaille maksutta reilun vuoden ajan ja aikoo jatkaa käytäntöä. Samalla kun kunta tukee nuorten naisten hyvinvointia ja terveyttä, se huomioi ympäristöystävällisyyden keskittymällä tarjoamaan vain kestokuukautissuojia.
Mynämäki harkitsee, alkaako kunta tarjota nuorille kuukautissuojia maksutta. Osalle päättäjistä riittää, että äkilliseen tarpeeseen suojia on saatavilla nytkin nuorisotiloilta, uimahallilta, kirjastolta ja koululta. Ennen lopullisen päätöksen tekemistä on tarkoitus kysyä mielipidettä nuorten vaikuttajaryhmältä. Myös lapsivaikutukset arvioidaan, sillä päätös kohdistuu 10–16-vuotiaisiin.
Saara Huovinen