Kesähelteiden väistyttyä syksyn polttavaksi puheenaiheeksi on noussut kallistunut sähkön hinta. Hallituksen torstaina julkistama budjettiesitys sisälsi onneksi monia kansalaisten arkea helpottavia tukien korotuksia ja verohuojennuksia, joilla pyritään taklaamaan kallistuneen sähkön sekä yleisen inflaation vaikutuksia.
Sähkön hinnan nousu ei näy ainoastaan kuluttajien sähkölaskuissa, vaan sillä on vaikutusta kuntien hyvinvointipalveluihin ja harrastuksiin.
Esimerkkejä kalliin sähkön vaikutuksista harrastuksiin on jo saatu. Oulun Haukiputaalla kiekkokausi polkaistaan tavallisesti käyntiin syyskuussa – vaan ei tänä vuonna. Viime torstaina tehty päätös pitää jäähallin ovet suljettuina ainakin kuukauden, koska sähkön hinta on korkealla.
Haukiputaalla on niin sanottu pressuhalli, jonka jään ylläpito vaatii enemmän jäähdytystä ja sähköä. Sähköä kuluu kuukaudessa 25 omakotitalon verran.
Jäähalli on paikallisen jääkiekkoseura Ahmat ry:n omistama. 400 harrastajasta 320 on alle 18-vuotiaita. Näiden lasten ja nuorten harrastus on katkolla kalliin sähkön takia.
Kauppalehden 31.8. julkaisemassa jutussa useat kunnat ilmaisivat huolensa kalliin sähkön vaikutuksista harrastusmahdollisuuksiin ja hyvinvointipalveluiden toteuttamiseen.
Pahimpana pelkona on jopa uimahallien sulkeminen. Esimerkiksi Forssassa, jonka kiinteistöpäällikkö Jukka Perälän mukaan "uimahallitilannetta pohditaan luultavasti ensi vuonna tarkemmin, riippuu maailmantilanteesta".
Säästökohteita pitäisi löytää, mutta uimahallien kohdalla se on vaikea. Etenkin niin, ettei se vaikuttaisi käyttäjien mukavuuteen.
Kylmästä altaasta saunaan siirryttäessä on ikävä huomata, että sähkösyöppö kiuas on säästösyistä suljettuna.
Kunnat varmasti tekevät kaikkensa turvatakseen kuntalaisten harrastusmahdollisuudet. Harrastajalle se voi näkyä pääsylipun hinnassa.
Maltillinen korotus käyttäjälle on kuitenkin pienempi paha, jos vaihtoehtona harrastuspaikkojen sulkeminen
Jesse Ranta