Ihmeiden aika ei ole ohi: Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori otettiin säännölliseen sähköntuotantoon sunnuntaina. Hanke meni hieman pitkäksi, sillä suunnitelmien mukaan Olkiluodosta piti saada lisäsähköä jo vuonna 2009. Toivottavasti venynyt aika tarkoittaa sitä, että poksahdusvaara on vähentynyt.
Tosin ydinvoiman äänekkäin vastustus on vuosien mittaan vaimentunut. Ydinsähkön puhtaus viehättää aiempaa enemmän ja nyt Olkiluodosta odotetaan vakautta sähkömarkkinoille. Jatkossa Eurajoen ylpeys tuottaa jo 30 prosenttia Suomen sähköstä.
Myös tuuli tarjoaa saasteetonta sähköä. Aihe on ajankohtainen muun muassa Mynämäessä, jossa esiteltiin viime viikolla myös Laitilan puolelle ulottuvan Kolsan-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaavaehdotusta (V-SS 14.4.). Suunnitteilla on 11 tuulivoimalaa, joista seitsemän sijoittuisi Mynämäen Juvansuon alueelle.
Tuoreen tilaston mukaan tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta nousi viime vuonna ennätystasolle. Vaikka Olkiluoto tuuppaa nyt entistä enemmän sähköä kansalaisten käyttöön, niin varmaa lienee se, että myös tuulivoimarakentaminen jatkuu.
Kaikki kotikonnuille tuleva uusi ymmärrettävästi askarruttaa. Mynämäen yleisötilaisuudessa puhuttivat tutut teemat: meluhaitat, välkevaikutukset, metsänhoito ja kiinteistöjen arvo. Kokonaan toinen asia on maiseman muuttuminen. Kyse voi olla pitkälti mielipide-eroista: jos joku pitää tuulimyllyjä näkymiä pilaavina rumiluksina, niin toinen saattaa ihastella korkealle kohoavia ylväitä rakennelmia.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kului viime vuonna sähköä kuusi prosenttia vähemmän vuotta aiemmin. Järkeä voisi käyttää myös tulevina aikoina, vaikka Olkiluodon kolmonen hälventääkin huolta sähköpulasta ja pakollisista säästökatkoksista. Kuluttajien toiveena on varmasti se, että Olkiluoto toisi huojennusta paisuneisiin sähkölaskuihin.
Suunta oikea, jos fossiilisten polttoaineiden käyttöä pystytään mahdollisimman pikaisesti vähentämään.
Vesa Penttilä