Vakka-Suomen Sanomissa julkaistaan taas tänään jo perinteiseksi muodostunut rakentamisen ja asumisen liitepaketti. Tästä jokaisen elämiseen liittyvästä aiheesta on perusteita kertoa laajemmin eri näkövinkkeleistä kahdesti vuodessa, kuten lehdellä on nyt tapana ollut.
Sisäsivujen liitteessä on monenlaista mukavaa tarinaa. Silti pitää nostaa esille maskulaisen Rakennustoimisto Lainio & Laivorannan toimitusjohtajan, rakennusneuvos Jari Lainion haastattelu. Rakennusalan konkari ei suinkaan panikoi, mutta ei myöskään lähde hyssytelemään. Jo liitejutun otsikko tiivistää oleellisen: rakennusalalle on tulossa ankara syksy ja talvi.
Rakennusalla mennään välillä lujaa ja huippuhetkien jälkeen toisinaan myös ilman jarrupoljinta kohti pohjaa. Moni vielä muistaa 1990-luvun alkuvuosien syöksykierrelaman, jolloin ei rakennettu oikeastaan yhtään mitään. Muistikuvion jatkumoissa voi vielä olla 1980-luvun rakentamisen kuuma aika.
Nytkään rakentamisen sukellus ei ole vain yhden alan ongelma, vaan tämä heijastuu voimakkaasti koko Suomeen talouteen taantumatilanteessa. Niin kuin rakennusneuvos Lainio Vakan haastattelussa toteaa, rakennusalan osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 15 prosenttia. Ei ole ihme, että juuri tämän alan isot vaikeudet aiheuttavat pohdintaa eri suunnissa.
Konkursseja tulee. Alan ammattilaisille lätkäistään irtisanomis- ja lomautuslappuja. Kun rakennusalan taitajilla on monialaista osaamista, osalle ammattilaista riittää töitä. Kun työpaikka monelta menee, niin leivän päälle lähdetään hakemaan lisäpurtavaa muilta aloilta.
Tässä on se vaara, etteivät ammattirakentajat enää palaa alalle sitten, kun aika on nykyistä suotuisampi. Pelkona on, että iso osa rakentamisosaamista katoaa.
Kuten Lainio toteaa, rakennusala ei olisi tullut toimeen ilman ulkomaista työvoimaa. Tämäkin kommentti alleviivaa sitä, että ikääntyvä Suomi tarvitsee moniin tehtäviin työperäistä maahanmuuttoa. Omin voimin ei pärjätä.
Vesa Penttilä