Satakunnan hyvinvointialue julkaisi tällä viikolla rajun sote-palveluja koskevan palveluverkkosuunnitelman. 27:sta tällä hetkellä toimivasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta toiminnassa olisi vuonna 2030 enää kuusi. Ensimmäiset terveyskeskukset laittaisivat suunnitelman mukaan lapun luukulle jo ensi vuonna. Vuodeosastotoiminta keskistettäisiin vain Poriin ja Raumalle.
Varhassa suunitelmat eivät ole vielä näin pitkällä, mutta on hyvin todennäköistä, että kipeästi säästöjä etsivä hyvinvointialue lähtee esittämään jotain samankaltaista, mitä Satakunnassa on nyt esitetty. Varhan alijäämäennustus kun on vielä ennätyksellisen suuri.
Kustavissa on oltu etenkin kesän jälkeen hyvin huolissaan siitä miten paikallisen terveysaseman käy. Varhalle lähtevässä lausunnossa Kustavi myös mainitsee palveluiden heikentyneen heti vuoden alussa, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa.
Satakunnan uutisten jälkeen voi ehkä todeta, että Kustavi tuskin on Vakan alueella ainoa kunta, missä kunnan rajojen sisällä toteutettavista terveyspalveluista kannattaa olla huolissaan. Jos Varha jatkaa Satakunnan viitoittamalla tiellä, voivat toimipisteiden sulkusuunnitelmat olla karua luettavaa.
Taivassalo toteaa Varhalle palvelustrategiaan liittyvässä lausunnossa haluavansa neuvotella mahdollisimman ajoissa, jos palveluverkkoon suunnitellaan muutoksia. Taivassalossa terveysasema on hiljattain remontoitu, mutta merkitseekö se mitään, jos Varha janoaa vain säästöjä. Tai onko sillä merkitystä, että Mynämäen terveyskeskus on Vakan levikkialueella uusin?
Satakunnassa mitään ei ole vielä nuijittu lopullisesti, mutta ensi vuoden budjetista pitäisi kuitenkin päättää jo loppuvuodesta. Jos sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavia yksiköitä laitetaan kiinni, miten kyseisten alueiden ihmisten terveydestä sitten huolehditaan jatkossa?
Vaikka digipalvelut ovat hieno keksintö, niin mitä tahansa sairauksia etäyhteyksien kautta ei hoideta.
Jenni Kylänpää