Pian kaksi vuotta kiusanneeseen koronakurimukseen liittyy myös positiivisia seikkoja, jos niitä hakemalla hakee. Vaikka kaukomaille on mukava normaaliaikana reissata, niin tuskin monellakaan on mitään sitä vastaan, että sitkeä tautitilanne on lisännyt lähimatkailua.
Valpperin urheilutalolta Nousiaisista välitettiin etäkuulijoille viime viikolla Matkailusta lisäansioita -webinaari (V-SS 21.1.). Jos käyttää nykykielen suosikki-ilmaisua, niin kommenteissa oli havaittavissa positiivista pöhinää. Erityisesti esille nousi Akseli-kuntien Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten yhteinen pyöräilyreittihanke.
Paikallisista puheenvuoron käyttäjistä Nousiaisten kunnanjohtaja Teemu Heinonen korosti polkupyörämatkailun potentiaalia, Nousiaisten Alun puheenjohtaja Reima Rantanen kaipaili Saariston rengastieltä fillariväkeä tutustumaan Valpperin maastoreittiin ja Varsinais-Suomen lemulainen kyläasiamies Tauno Linkoranta huomautti pyöräilyturismin tuomista lisäansiomahdollisuuksista.
Jos pyöräilymatkailun suosio yhä kasvaa, myös Vakan alueella on syytä olla valppaana. Alueella riittää etenkin erilaisia luontokohteita ja niiden lisäksi myös muuta katseltavaa. Ilman pätevää markkinointia polkijoiden houkuttelu on kuitenkin vaikeaa. Matkailun kehittämiseen luo palveluja muun muassa Pelme-hanke, joka ulottuu Vakan alueella Uuteenkaupunkiin, Kustaviin, Taivassaloon ja Vehmaalle.
Palveluja pitää olla. Polkupyöräreissaajat kaipaavat esimerkiksi majoitustiloja. Hotellien sviittitasoa ei tarvitse tavoitella, vaan yöpymiseen riittää vaatimattomampi paikka.
Kun raha usein ratkaisee, niin asiantuntijoiden mukaan paikallisten palveluiden tuottajilla olisi saumaa saada lisätuloja pyörämatkailusta. Tosin valtavista summista ei ilmeisestikään olisi kyse.
Toisaalta esimerkiksi airbnb-toiminnassa kirjataan Vakan alueella paikoitellen reippaasti yli 2000 euron kuukausituloja (V-SS 27.1.). Pienimuotoisesta toiminnasta on tullut oikeaa bisnestä.
Vesa Penttilä