Luonnollisella tavalla kuntavaalien tulos yleensä hetkauttaa paikallista päätöksentekovaltaa suuntaan tai toiseen. Vakan alueella kesäkuun vaalien ehdottomasti suurin yksittäinen pomppu oli se, että puolueisiin sitoutumaton Pro Nousiainen -ryhmä harppasi ykköseksi perinteisessä keskustalaisessa kunnassa.
Saavutus ei kuitenkaan riittänyt merkittävimpien puheenjohtajuuksien hankintaan, koska vaalien jälkeen Nousiaisiin syntyi kokoomuksen, vasemmistoliiton, SDP:n ja perussuomalaisten tekninen vaaliliitto. Tätä kuviota on kuitenkin puitu riittämiin Vakan sivuilla, joten tähän aiheeseen ei varmaankaan kannata sen enempää puuttua.
Kesävaalien kuntakohtaisissa tuloksissa oli puolueheilahtelua. Tämä on normaali ilmiö, johon paikallismittelöstä huolimatta aina jollakin tavalla vaikuttaa se, mikä on kunkin puolueen valtakunnallinen kannatuslukema.
Kun nyt elokuussa Vakan alueen kaikissa kahdeksassa kunnassa uudet valtuutetut ovat ensimmäisen kerran päässeet valtaansa käyttämään, niin huomio kiinnittyy muun muassa merkittävimpiin puheenjohtajuuksiin ja etenkin niitä hoitavien henkilöiden puoluetaustaan.
Kunnanhallituksen ja valtuuston ykköspuheenjohtajuudet ovat himoitummat tittelit. Päättyneellä vaalikaudella 16 mahtipestin jako meni Vakan alueella näin: keskusta kuusi, SDP kuusi, kokoomus kolme ja vasemmistoliitto yksi.
Nyt mullistus nuijatehtävissä on melkoinen, sillä alueen ainoa vasemmistopuolueiden edustaja puheenjohtajan jakkaralla on Vehmaan valtuustoa edelleen luotsaava Simo Virtanen (sd.). Perussuomalaisten kuntavaalinousu johti peräti neljään puheenjohtajuuteen. Lisäksi kokoomus kiri kuuteen ja keskusta putosi viiteen kärkiluottamuspaikkaan.
Toisaalta puheenjohtaja on vain yksi päättäjä muiden joukossa, joten komean tittelin merkitystä ei kannata ylikorostaa. Joku ilkeämielinen on sanonut, että hallituksen puheenjohtajalla kyllä riittää puuhaa, mutta valtuuston pomo on lähinnä seremoniamestari.
Vesa Penttilä