Eduskuntavaalien tulosten jälkiruodinta kertoo, että äänestäjillä on intoa tukea kotikunnan ehdokkaita, vaikka tarjolla olisi jopa ministeri- ja puoluejohtajatason valtakunnallisesti tunnettuja poliitikkoja. Vakan alueen kahdeksasta kunnasta kuudessa kotikylän ehdokas oli ääniharavakisan ykkönen: Ritva Elomaa (ps.) Maskussa, Markus Ylis-Junttila (ps.) Mynämäessä, Toni Forsblom (kok.) Naantalissa, Mikko Taavitsainen (ps.) Nousiaisissa, Milla Lahdenperä (kok.) Taivassalossa ja Mauri Kontu (kesk.) Uudessakaupungissa.
Naantalissa kaupungin ehdokkaat nappasivat kolmoisvoiton, kun Forsblomin imussa maaliin tulivat Vilhelm Junnila (ps.) ja Pauli Aalto-Setälä (kok.). Uudessakaupungissa Heli-Päivikki Lauren (sd.) sijoittui kakkoseksi ja Nousiaisissa Erika Mäkeläinen (sd.) kolmanneksi. Vehmaalla Jyrki Susi (liik.) ei kärkeen yltänyt, mutta otti kuitenkin pikkupuolueen edustajana kolmossijan. Kustavissa ei ollut tyrkyllä omaa ehdokasta.
Etenkin Taivassalo nousi oivaksi esimerkiksi äänten keskittämisestä oman kunnan ehdokkaalle. Eduskuntaan noussut Lahdenperä kahmi kolmasosan taivassalolaisten äänistä ja samalla kokoomuksen kannatus tuplaantui Taivassalossa 20 prosentista 40 prosenttiin. Lahdenperä oli kärkinimi myös Vehmassalon muissa kunnissa. Osaltaan tietä eduskuntaan tasoitti se, ettei kokoomuksella ollut Vakka-Suomen seutukunnassa muita ehdokkaita.
Taivassalo ei kuitenkaan ollut pienin varsinaissuomalainen kunta, josta noustiin eduskuntaan. Tosin Oripäähän muuttaneella puoluejohtajalla ja ministerillä Annika Saarikolla (kesk.) oli vaaleihin hieman erilainen lähtökohta kuin Lahdenperällä.
Varsinais-Suomesta valittiin kahdeksan turkulaista kansanedustajaa ja yhdeksän päättäjää muista kunnista. Ilman paikkaa Arkadianmäellä jäivät muun muassa Raisio ja Loimaa.
Toki tämä puolueissa tiedetäänkin, mutta vaalitulos alleviivasi taas sitä, että maakunnallisesti mahdollisimman kattava ehdokaslista tuottaa tulosta.
Vesa Penttilä