Pesäpuu-yhdistyksen asiantuntija Katriina Nokireki lausui ääneen viime viikolla Maskussa järjestetyssä nuorten päihteiden käyttöön liittyneessä vanhempainillassa karulta kuulostavan tosielämäesimerkin kotikaupungistaan Jyväskylästä: kadulla saattaa tulla vastaan 11-vuotiaita lapsia, jotka käyttävät huumeita. Tällaisia tapauksia on varmasti myös muualla, vaikka toki ne edustavat alaikäisten päihdekäytön ääri-ilmiöitä.
Valitettavan vähälukuista maskulaisjoukkoa tilaisuus innosti. Toivottavasti tämä ei ole viesti siitä, ettei vanhempia kuitenkaan aikuisten oikeasti kiinnosta, mitä jälkikasvu kavereidensa kanssa puuhaa. Maskussa on kuitenkin saatu muutama vuosi sitten kouluterveyskyselystä tuloksia, jotka aiheuttivat huolta päihteiden käytöstä.
Tuskin Masku on kummallinen poikkeus siinä, kuinka lapset ja nuoret ennen täysi-ikäisyyttä päihteitä käyttävät. Maskulaiselle reagoinnille on kuitenkin nostettava lakkia. Kun kyselystä tuli ikäviä tuloksia, Maskun ennaltaehkäisevä päihdetyöryhmä ryhtyi virittelemään yhteistyötä lastensuojelun kehittämisyhteisön Pesäpuun kanssa. Tästä syntyi päihdefoorumeita, joissa nuoret saivat äänensä kuuluviin.
Harmittavasti Nokireki joutui siteeraamaan nuorten kommentteja vain muutamille maskulaisille aktiivivanhemmille. Voi olla, ettei Maskun nuorten sanomisissa ollut valtavasti uutta ja järisyttävää infoa. Silti tiivistelmä tarjosi rutkasi ajatteluaihetta.
Useassa kohdassa esille nousi juuri vanhempien rooli. Monissa perheissä on varmasti koettu järkytyksen hetkiä, kun alaikäinen ensimmäistä kertaa hoipertelee humalassa kotiin tai kun tuoksu kertoo tupakoinnista. Vanhemmilta vaaditaan melkoista pelisilmää siinä, miten näissä tilanteissa lapsen tai nuoren kanssa kommunikoi.
Tilastojen mukaan nuorten humalajuominen on vähentynyt, mutta ehkä tilalle on tullut enenevää huumeiden käyttöä. Maskulaisvanhempia taisi yllättää se, että nuorille huumeiden hankkiminen on hyvinkin helppoa.
Vesa Penttilä